ABD, İran Çekişmesinde Türkiye’nin Yeri

Bölgemizde ki gerilimin sebebi nedir, ne oldu ki 22 İslam ülkesi ardı ardına kaynamaya başladı. Sıcak çatışmalar, istikrarsızlık, mezhep temelinde suni ayrılıkların körüklenmesi batılıların topyekûn çalışmalarının neticesidir. Bu işgal ABD tarafından açıklanan bir haçlı savaşıdır. Bizzat ABD'nin isimlendirmesiyle Büyük Ortadoğu ve Genişletilmiş Kuzey Afrika projesidir. Bunun aksini iddia etmenin hiçbir ilmi ve mantıki açıklaması yoktur. Sayın Erdoğan'a danışmanları nasıl rapor getiriyorlar bilemiyoruz. Veya güç odakları sayın başbakanı nasıl ikna etmeğe çalışıyorlar bilmiyoruz, ancak Sayın Erdoğan'ın sık sık anket yaptırdığını ve halkın nabzını tuttuğunu biliyoruz. Halkın eğilimlerini dikkate aldığını da biliyoruz. Zaten başka türlü davranması da mümkün değildir. Nihayet ülke de 4 veya 5 yılda bir seçim sandığı milletin önüne getirilmektedir. İçine girilen bir savaşta, hem de bizimle en ufak bir ilgisi olmayan çatışmada kaybedeceğimiz canların hesabını hiçbir siyasinin vermesi de mümkün değildir. Amerika'nın menfaatleri ve keyfi için böyle bir gerilimin içinde bulunmak bile akıl karı değildir.

Kürecik Radar Sistemi Doğrudan ABD'nin Projesidir

Hükümet bazı gelişmeleri halktan gizlemeye kalkabilir. Ancak günümüzde bilişimin geldiği seviye itibarıyla hiçbir gelişmenin gizli kalması mümkün değildir. Nitekim Kürecik'te faaliyete geçen radar üssünü ABD'li bir generalden öğrendik. Kurulan bu füze kalkanı hal hazırda NATO'ya bile ait değil. Doğrudan ABD'ye ait. Kurulan bu radar sistemi, İran'ı Kafkasya, Güney Rusya ve Türkiye'deki ana jet üslerimizden kalkan uçaklarımızı, hâsılı bütün hava harekâtını izleme potansiyeline sahip. Bu radar sisteminin bizzat İsrail'i koruma maksatlı olduğu gibi bölgemizde ki en ufak bir hareketi de gözetim ve denetim altında alınmıştır. Bu bir bakıma bağımsızlığımızın devri anlamına da gelmektedir. Bundandır ki, gerek İran gerekse Rusya kürecikteki radardan rahatsızlıklarını dile getirmiş ve bir saldırı halinde ülkemizi hedef alacaklarını açıkça ifade etmişlerdir. Bütün bu gelişmeler artık iradenin hükümetin elinden çıktığını da göstermektedir. Bölge güvenliğinde yalnız bir ülke değil bütün bölge ülkeleri biz çıkmazın içine doğru sürüklenmektedir. Görüntü komşu ve dost ülkelerin bir fitne yüzünden birbirine katılmış olmasıdır.

Enerji Savaşı

BOP'un hedefindeki önemli aktörlerden ikisi İran ve Türkiye'dir. Her iki ülke güçlü ve tarihi geçmişe sahipler. ABD'nin Afganistan ve Irak'taki kayıpları de göz önüne alındığında güçleri birbirine karşı çatıştırma projesi olduğunu yıllardan beri Prof. Dr. Haydar Baş Bey ifade etmektedir. Geçen yıllar ve gelişen olaylar bu tespitin ne kadar doğru olduğunu da ortaya koymuştur.

ABD, Hürmüz boğazının hâkimiyetini eline geçirmek istemektedir. Hürmüz Boğazının kuzey kıyısında İran, güney kıyısında ise Umman toprakları vardır. Genişliği 38.90 kilometre civarındadır. Ortadoğu petrollerinin %40'ı bu boğazdan transit geçen gemiler taşır. Bu geçen petrol ABD, Batı Avrupa ve Çin'e gönderilen petrolün yaklaşık yarısı kadardır. ABD, Çin ve İran arasındaki sürtüşmenin temel sebeplerinden bir tanesi bu noktadır. Diyebiliriz ki stratejik olarak Hürmüz boğazı en önemli konuma gelmiştir. Petrol ihtiyacı olan her ülkeyi bu gelişme ilgilendirmektedir. özellikler de Çin'in son yıllardaki ekonomik gelişme hamlesi ve enerjiye olan ihtiyacı da göz önünde bulundurulduğu zaman Çin'in durdurmanın yolu da Hürmüz boğazına hâkimiyetten geçmektedir. Gelinen noktada Hürmüz boğazından kim hâkim olursa galip olan da o olacaktır. Amerika'nın dünya imparatorluğuna ulaşmasında Hürmüz boğazına hâkim olma şartı vardır. Bunun için de her türlü manevrayı yapmak isteyecektir. Türkiye meseleye bir de bu açıdan bakmalıdır. Bölgemizde ki gerilimde ABD'nin menfaatleri adına yürütülen politikalardan acilen vazgeçilmelidir.