Miringoplasti Ameliyatı
Bilindiği gibi dış kulağı kulak kanalı ve kulak kepçesi oluşturmaktadır. Kulak kanalının derininde ise dış kulak ile orta kulağı ayıran kulak zarı bulunmaktadır. Üzerine ses dalgaları geldiği anda kulak zarı titreşim yapar. İnce bir yapıdadır. Orta kulak dediğimiz kısım ise kulak zarının arkasında bulunan ve hava ihtiva eden bir boşluk şeklindedir. Burun gerisindeki geniz bölgesinden hava östaki adındaki küçük bir kanal sayesinde kulağa taşınmaktadır. Östaki dediğimiz bu tüpün görevi orta kulak boşluğunda bulunan havanın basıncını dış ortamda bulunan atmosfer basıncı ile eşitlemedir. İşte ses dalgalarının oluşturduğu mevzu bahis titreşimler örs, üzengi, çekiç gibi orta kulak boşluğundaki küçük kemikçiklerden iç kulağa iletilir. Bu şekilde sesi beyne ileten sinirler uyarılmış olur. Bu işlevlerin oluşmasına engel olacak şey kulak zarındaki delinmelerdir. Kulak zarındaki delinme ile iç kulak bölgesinde ciddi hasarlar oluşur ve bu sistem bozulmuş olur. Miringoplasti ise kulak zarını bir doku ile kapatma işlemidir.
Kulak Zarı Neden Delinir?
Kulak zarındaki delinmeler genel olarak travma ya da enfeksiyon odaklıdır. Örneğin kulağa atılan bir tokat, kafa kemiği kırıkları, barotravma dediğimiz basınçtaki değişim, toka, ani patlamalar, pamuklu çubuk ya da kürdan nedeniyle oluşabilecek hasar, zararlı sıvıların kulaktan içeri girmesi gibi nedenlerle bu delik oluşabilmektedir. Orta kulak enfeksiyonları işitme kaybı, ağrı ya da zarda kendiliğinden delinmeye sebep olabilir. Bu durumda kulak içerisinden iltihaplı ya da kanlı bir sıvı akabilir. Bu durum neticesinde ortaya kulak zarı delinmesi ile birlikte meydana gelen orta kulak iltihabı ortaya çıkar. Tıbbi dilde bu durum “Perforasyonlu Otitis Media” denilmektedir. Böyle bir durumda dış kulak yolu ile orta kulağı ayıran zarda bir delik meydana gelmiştir. Ortaya kulakta çınlama, uğultu, ağır işitme, yüz sinir felci, baş dönmesi, kulakta akıntı çıkar.
Delik kulak zarından içeri girebilecek bir sıvı ile orta kulakta mikroplar kolaylıkla üreyebilirler. Kulağın diğer organlarla olan komşuluğu oldukça önemlidir. Örneğin beyin ile yakın bir komşuluğu bulunmakla beraber yüz siniri de orta kulaktan geçmektedir. Bu nedenle kulak zarı delindiği takdirde çok şiddetli yakınmalara sebep olmasa dahi gereken müdahale yapılmaz ise baş dönmesi, yüz felci, işitme kaybı gibi önemli rahatsızlıkların ortaya çıkması söz konusudur.
Kulak Zarı Deliğinin Tedavisi Neden Önemlidir?
Kulak zarı delik bir kişi bu durumu göz ardı eder ve yıllarca kulak akıntısı ile yaşamaya çalışırsa bu durumda yapılacak müdahale kulağı iyileştirmesinden çok akıntının kurutulması üzerine olacaktır. Özellikle çocuk yaştakilerde geniz ile kulak arasındaki östaki borusu erişkinlere nazaran daha kısa olduğundan küçük bir nezle durumu bile orta kulak iltihabına sebep olabilir. Kulak zarındaki delinme ortalama 6 hafta içerisinde kendini onarmamış ise zarın tamiri için cerrahi bir müdahale gereklidir ve mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Miringoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Yukarıda saydığımız durumlarda miringoplasti uygulamasına başvurulur. Öncelikle uzman doktor zamanla deliğin kapanıp kapanmadığını kontrol etmelidir. Delik küçük ise kontrol dahilinde ufak bir yama yapılabilir. Bunu zardaki delik kenarlarına iyileştirme etkili ilaçları sürerek ve zar üzerine ince bir kağıt kapatarak yama şeklinde uygulayabilir. Zardaki delik tamir olduktan sonra genel olarak işitmede düzelme gözlemlenir. Deliğin tam manada kapanması için birkaç defa yama uygulaması yapılabilir. Eğer delik yama uygulamasına rağmen hala kapanmamış ise uzman doktor cerrahi müdahaleyi gerek görebilir.
Kulak zarının tamiri için çeşitli teknikler uygulanabilmektedir. İyileşmeyi sağlama amacıyla zardaki delik bir doku ile kapatılmaktadır. Bu işlemin adı “miringoplasti”dir. Sıklıkla kullanılan yöntem greft denen dokuların kulak zarı deliğinin altına yerleştirilmesidir. Greftler dediğimiz dokular hastanın bizzat kendisinden alınabileceği gibi başkalarından da elde edilebilir. Koyulan kulak zarının iyi tutulması maksadıyla orta kulak kısmına hyaluronic asit denilen dolgu maddeleri yerleştirilmektedir. Timpanoplasti dediğimiz ameliyat ile deliğin kapanması ve işitmenin düzeltilmesi sağlanabilmektedir. Miringoplastide ise kulak zarının tamiri yapılır. Ayrıca işitme kaybının çok fazla olduğu durumlarda ossikuloplasti dediğimiz orta kulak kemikçik zincirinin tamiri işlemine gidilebilir. Bununla beraber durmayan akıntılar için iltihap temizleme işlemi dediğimiz mastoidektomi ameliyatları yapılabilmektedir.
Bu ameliyatlar genel anestezi altında rahatlıkla yapılabilen operasyonlardır. Olağan dışı bir durum görülmez ise hasta en fazla bir gün hastanede kalır ve ardından taburcu edilir.