Allerji Uzmanını ne zaman görmeli

Diğer durumlarda ise her gün yapılması gerekenler olabilir, bunlar hayatın kalitesini azaltabildiği gibi, bazen hayatı da tehdit edebilir.Bu hallerde hastalar olayla baş edebilmek için bir doktorun yardımına ihtiyaç duyabilirler.Bu doktor astım ve alerji konusunda uzman olmalı, astım ve alerjınin sebeplerini araştırabilmeli ve hastaya tedavi konusunda ve tekrarından korunma konusunda yardımcı olabilmeli.ülkemizde alerji ve astım uzmanlarını fakültelerin çocuk hastalıkları, cilt hastalıkları, dahiliyenin alerji bölümü ve göğüs hastalıkları bölümlerinde (özellikle astım için) bulunabilir.
Eğer astımdan veya alerjiden şikayetçiyseniz veya bunlardan şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanı durumunuz konusunda size daha detaylı bilgi verebilir.Bulgularınızı kontrol altında tutmanızda veya ortadan kaldırılmasında size yardımcı olabilir.Hapşırma, burun akıntısı ve hırıltılı nefes alma o kadar alışkanlık yaratabilirki bunlar garip karşılanmayabilir.Şikayetler bazen zaman içerisinde gittikçe artabilir.Ama alerji uzmanın yardımıyla şikayetlerden kurtulunabilir, şikayetler kontrol altına alınabilir ve hayat kalitesi arttırılabilir.
ALERJİ NE ZAMAN GELİŞİR
Vücudumuzun mucizelerinden biride kendisini dışarıdan gelen zararlılara(bakteri, virüs, mantar gibi) karşı savunabilme kabiliyitene sahip olmasıdır.Bazen bu savunma çok artabilir ve yine dışarıdan gelen ama zararsız olan toz, çiçek tozu ve küfler yanlışlıkla zararlı kabul edilebilir.Bu maddelere karşı kuvvetli bir tepki gelişebilir ve bu esnada istenmeyen, hayat tehdit edici olaylar yaşanabilir.
ALERJİNİN SEBEPLERİ
Alerjik tepkimeyi başlatabilecek yüzlerce doğal madde vardır.En sık olarak çiçek tozları, küfler, ev tozları, hayvan tüyleri, entüstriyel maddeler, yiyecekler, ilaçlar, ve böcek sokmaları sebep olarak görülebilir ve bunlara alerjen denir.
Alerjik tepkime vücutta her bölgede olabilir, ama sıklıkla deride, gözde, burunda, gırtlakta, burun boşluklarında ve akciğerlerde görülür.Buralar vücudumuzun dışarıdan gelen yabancılarla ilk karşılaştıkları yerlerdir.
KİMLERDE ASTIM VE ALERJİ GöRüLüR
Astım ve alerji yaş, cinisyet, ırk, sosyoekonomik düzey gözetmeksizin herkezde görülebilir.İlk olarak her yaşta başlayabilmesine ve yıllar sonrada olsa tekrar edebilmesine rağmen çocuklarda daha sık rastlanır.
Kalıtımsal sebepleri tam açıklanamasada kalıtımsal grçiş konusunda şüphe yoktur.Yatkın kişilerde hormonlar, sitres, duman, parfüm gibi çevresel tahrık edicilerde etkili olabilir.
Astım ve alerjinin kontrolu planlı, sabırlı ve kabiliyetli olmayı gerektirir.Teşhiste alerji testlerinden faydalanılır.Tedavide ise en etkin yol etkenlerden uzak durmaktır.Eğer mümkünse etkenlerden tamamen kurtulmak için hekimin etkili tavsiyeleri olabilir.Ayrıca piyasada yeni geliştirilmiş etkileri güçlü, yan etkileri az ilaçlarda yazılabilir.En son seçenek olarakta imünterapi denen özel bir metotta kulanılabilir.Burada alerjik tepkime oluşturan madde vücuda yavaş yavaş ve programlı bir şekilde verilerek vücut alıştırılır.
ALERJİ ÇEŞİTLERİ
ALERJİK NEZLE: (bahar nezlesi) Bu durum hava yoluyla alınan maddeler tarafından (çiçek tozu, küf..) ağız ve burundan geçerken oluşur.Hapşırma, burun akıntısı, burun kaşıntısı, göz yaşarması, damak kaşıntısı yapabilir.Bunlar mevsimsel olarak görülebilir ki o zaman bahar nezlesi denir.Şikaytler yıl boyu sürebilir, o zamanda etken olarak tozlardan, ev hayvanlarından veya yiyeceklerden şüphelenilir.
DERİ ALERJİLERİ: Genelde deriyle temas eden kimyasallar, çiçek tozları, yiyecekler ve hayvanlar etkendir.Bazen ilaçlarda etken olur.
ASTIM: Akciğerlerde kas spazmı ve mukus tıkaçları oluşur.Nefes alma zorlaşır, göğüs kafesi sıkışıyormuş hissi gelir, öksürme ve hırıltı görülür.Bu olaylar hızla gelişebilir ve hafiften ağıra çeşitli seviyelerde seyredebilir, hayatı tehdit edebilir.Bazen devamlı öksürük olabilir ve teşhis edilmeden yıllarca sürebilir.
ANAFİLAKTİK ŞOK: Çok tehlikeli, ölümcül ve de çok seğrek görülen alerjinin en ağır şeklidir.Etken böcek sokması, yemek (fındık, midye..) veya ilaçlar olabilir.Kan basıncı aniden düşebilir, nefes alma zorlaşabilir, boğaz, dil veya burun şişebilir ve bilinç kaybı olabilir.Genelde bulgular çok hızlı gelişir ve çok acil olarak bir sağlık merkezine yetiştirilmelidir.

Alerjiniz devamlı sinüzit, burun akıntısı ve nefes almada zorluk yaratıyorsa,
Saman nezleniz veya alerjiniz aylarca veya yıl boyu sürüyorsa,
Aldığınız ilaçlar sizi rahatlatamıyorsa,
Astımınız veya alerjiniz günlük aktivitelerinizi engelliyorsa,
Astımınız veya alerjiniz hayat kalitenizi azaltıyorsa,
Astımın uyarıcı bulgularıyla karşı karşıyaysanız,
Nefes almada zorlanıyorsanız,
Sık sık hırıltınız veya hapşırmanız oluyorsa, özellikle geceleri ve spor yaptıktan sonra,
Daha önceden astım teşhisi koyulupta aldığınız tedavi yeterli gelmiyorsa.
MUTLAKA BİR UZMANA BAŞVURUNUZ!