Kariyer Günleri’ne davetliydik

Kariyer Günleri’ne davetliydik

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından tertiplenen 'Kariyer Günleri'ne davet edildim. Kurumumuzun tanıtımı, insan kaynakları yönetimi, iş başvuru formu doldurulması konusunda konuşmam istendi. Güzel bir söyleşi oldu, faydalı olduğu ifade edilen bu sohbeti okuyucularım ile paylaşmak istedim. 

Üniversiteler ilim üreten ve öğrencilerine bilimsel katkılar sunarak, meslek sahibi yapan kurumlardır. Bir ülkeye katma değer katan önemli kuruluşlardır. Üniversiteler öğrencilerinin meslek sahibi olmalarında, ellerine ekmeklerini almadan önceki son duraktır. 

Hocaların ve öğrencilerin yoğun emek ve fedakârlıkları vardır. Hocalar hem bilim üretmek, hem de bilgileri öğrencileri ile paylaşmak için sürekli günceli takip ederler. Öğrenciler ise teorik eğitimlerinin yanı sıra okul esnasında gördükleri stajlar, aldıkları uygulamalı eğitimler ile hayata hazırlanırlar. 

Şimdi arzu edilen aldıkları eğitimi uygulayarak katma değer üretmeleridir.

Bunun çeşitli yolları var. Dikey olarak yakın branşlarda eğitim almaya devam edebilirler, akademik olarak yükselme yolunda yürüyebilirler. 

Okulunu bitirenler devlet kapısında mesleklerini yapabilirler veya özel kuruluşlarda çalışabilirler. 

Özel teşebbüste de bulunabilirler. Kendilerine ait işyeri açabilirler. 

Başka bir seçenek de eğitim ve öğretimleri boyunca elde ettikleri vizyon ile başka bir meslekte devam edebilirler. Aldıkları eğitim ile hayata bakışları da değişecektir. Yaptıkları işi daha bilinçli ve verimli olarak icra edeceklerdir. 

Toplantı öncesi insan kaynakları müdürümüz ile görüştüm. Başvuru yapanlar arasında “işyerine kabul edilecek eleman seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz” diye sordum. Aldığım cevaplar ne iş yapılırsa yapılsın bana göre önemli. Bunları sizler ile paylaşmak isterim.

*Takım çalışmasında etkinlik

*Ekip ile uyumlu olma

*Müşteri memnuniyeti

*İşini titiz ve dikkatli yapma

*Kurumu ve yaptığı işi sahiplenme

*Mesaiye riayet

*Sorun ile karşılaşıldığında moral ve motivasyonunu koruyabilme. 

O halde bir işe başvururken ve çalışırken bunlara dikkat etmek gerekiyor. Hem iş bulmada hem de işyerindeki pozisyon almalarda bunlara dikkat ediliyor.

Toplantı esnasında gelen bazı sorular oldu. Bir işveren eleman alırken nelere dikkat eder? Sorusuna cevaben yapılan konuşmadan bahsedeyim. 

*İşveren kişi daha önceden bu pozisyonda bulunmuş ve olası sorunlar ve çözümleri konusunda birikim sahibi olsun ister.

*Daha önce iş deneyimi yoksa okul ve okul dışı aldığı pratik eğitim ve stajlara önem verir.

Kişinin daha önce katıldığı kongreler ve kurslara bakar.

*Bir başka husus ise referanslar. İşe başvuran kişiyi kimler refere ediyor. Bu kişiler olabildiğince tanınmış ve kendini ispat etmiş kişiler olmalıdır. Bu kişiler sizin hakkınızda hüsnü şehadette bulunmalıdır.

Her bir öğrencimiz ülkemizin geleceğidir. İnsanlık, bilim, kurumlar ve hatta devletler nesillerin omuzlarında taşınır. Dün geçmiş nesil, bugün biz. Her defasında görev yeni nesle devredilir. 

Gençlik gelecektir, gençlerimiz geleceğimizdir.