Kovid-19 pandemesi ne zaman bitecek?

Kovid-19 pandemesi ne zaman bitecek?

Mayısın son günü itibarıyla yapılan kovid-19 test sonuçlarına göre 6 bin 933 kişi pozitif çıktı. 134 kişi hayatını kaybetti. Bilim kurulunun yönlendirmesi ile haziran ayında uygulanacak korona tedbirleri açıklandı. Her ne kadar tedbirler gevşetilse de, kademeli normalleşme süreci devam edecek.

Sıkça muhatap olduğumuz sorular var. Bunlardan birkaçına cevap verelim. Ancak öncelikle altını çizmek istediğim ‘eğitim’ konusu var. Bu konuda birkaç söz söylemek gerekir. Bakın sağlık hizmetleri nasıl aksatılmıyor ve güvenlik konusunda bir ihmale fırsat verilmiyorsa, eğitim konusu da bu kadar önemlidir. Tedbirler alınarak, koşullar uygun hale getirilerek hibrid de olsa yüz yüze eğitim mutlaka başlatılmalıdır.

Bir kere kovid pandemisinden tam kurtulmak için, ya virüs mutasyonlar sonucu hastalık yapma kapasitesini kaybedecek veya hastalığın tedavisi bulunacak. Maalesef ikisi de bugün için söz konusu değil. O halde yapılması gereken, bulaşı engellemek ve kişisel koruyucu tedbirleri elden bırakmamak. Bunun da yolu maske, mesafe ve hijyenin yanında, toplumun tamamını aşılamak. Bu tedbirlerin acilen alınması gerekiyor. 

Bir başka soru özellikle havaların iyileşmesi ile birlikte tavsiyeler merak ediliyor. Kapalı ortamlar bulaşın en fazla olduğu ortamlardır. Olduğumuz ortamda camların açık olması bile bulaş riskini 4-5 kat azaltıyor. Kapalı ortama göre, açık ortamda virüsün bulaş riski 19 kat azalıyor. Görüldüğü gibi etkinliklerimizi açık ortamlara taşımamızda fayda var. Ancak böyle de olsa, kişisel koruyucu tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor. Bağırmak, şarkı söylemek ağızdan çıkan damlacıkların daha uzak mesafelere gitmesini sağladığı için, sesin yükseltilmemesi gerekiyor. 

En sık gelen soru ise -ne zaman tam normal yaşama geçeceğiz? şeklinde. Bakın bu konuda İngiltere’den örnek verelim. Günlük vaka sayısı 3 binlere kadar düşen İngiltere, 21 Haziranda tam normale geçme kararı almıştı. Ancak son günlerde İngiltere’de yoğun olarak virüsün Hindistan varyantı görülmeye başlandı. Bunun üzerine İngiltere üçüncü dalganın eşiğinde miyiz diye tartışmaya başladı. Muhtemelen normalleşme takvimini tekrar gözden geçirecek. Bizim ülkemizde ise %80-90 İngiltere varyantı virüs etken durumda. Görüldüğü gibi tam bu iş bitti dendiğinde yeni bir varyantla karşılaşmak söz konusu olabiliyor. Bu yaşananlar daha uzun zaman, kovit-19 pandemisinin devam edeceğini gösteriyor.

Bir sorudan daha bahsedelim, o da yerli aşı ile ilgili. Bu konuda hem sevindirici hem üzücü iki yorum yapacağız. Sevindirici olan Erciyes üniversitesi 3. faz çalışmalarına başladı, İnşallah yakın zamanda yerli aşımız kullanılmaya başlanır. Üzücü olan ise hastalık üzerinden şu kadar zaman geçti. 

Aşı konusunda Atatürk döneminde dünyada öncü devlet olmamıza rağmen, teknolojinin bu kadar gelişme gösterdiği günümüzde, hatta insanlarımızın yurt dışında aşı dahil bir çok buluşa ve başarıya imza attığı dönemde ne kadar geri kaldığımızı görüyoruz. 

Varlığımızı, bağımsızlığımızı, inkişafımızı borçlu olduğumuz Atamızın yolundan gitmek veya gitmemenin ne anlama geldiğini her fırsatta görüyoruz. 

İşte aşı konusu da bunlardan birisi…

Ona layık olduğumuz gün sorunlarla mücadelemiz daha bilinçli ve başarılı olacaktır.