Kulak Zarı Hasarları Nasıl Tedavi Edilir?
Kulak zarı insanların işitme eyleminin gerçekleştiği bir organdır ve mutlaka sağlıklı olması gerekir. Kulak zarında herhangi bir hasar olması durumunda işitme eyleminde aksaklıklar olur ve kişiler işitme eylemini tam olarak gerçekleştiremez. Kulak zarı hasarları bir darbe ile oluşabilir.
Kulak Zarı Nedir?
Kulak zarı kişilerde ses dalgaları görünmesi halinde titreşen ince bir zardır. Orta kulak kişilerde kulak zarının arkasındaki hava ile dolu bir alandır ve kulak zarı titreştiğinde de orta kulak boşluğunda olan küçük kemikler titrer ve bu sayede ses iç kulağa iletilerek işitme eylemi gerçekleşir. Kulak zarı kişilerde işitme için bir organdır ve işitmenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için kulak zarının da sağlıklı olması gerekir. Bir darbe ya da hasar ile kulak zarında işitme kaybının meydana gelmesi mümkündür. Bu hasarlar meydana geldiğinde mutlaka bir hekime danışmak ve tedavi yöntemi bulmak gerekir.
Kulak Zarı Hasarı Nedir?
Kulak zarının ani bir darbe ile ya da bir patlama sonucu hasar görmesi sonucunda kişilerde işitme kaybı ya da kulak çınlaması şikayetleri ile karşılaşılması mümkündür. Bu durumlarda genellikle işitme kaybı kısa süre sonra geri döner ve kulak çınlaması da birkaç gün içerisinde azalmaya başlar. Kulak zarının hasar görmesine bağlı olarak kulakta iltihap olması ya da ileri derecede işitme kaybı olması da mümkündür.
Hasarlı Kulak Zarı İşitmeyi Engeller mi?
Genelde hasar büyüdükçe kişilerde meydana gelen işitme kaybı da aynı derecede artış gösterir. Hasarın kulak zarındaki yerinden kaynaklı olarak işitme kaybında değişiklikler meydana gelebilir. Kafatası kırıklığı da kişilerde işitme kaybına yol açan durumlardan biridir. Kulak zarı genelde ani bir darbe ile hasar görebilen bir organdır ve kişilerin etkisini hemen anlaması mümkün değildir.
Kulak zarı hasar gördükten kısa bir süre sonra kişilerde işitme kaybı etkisini göstermeye başlar ve yavaş yavaş etkisi artar. Bu durum önemsiz olduğunda ve hasar az olduğunda işitme kaybı geri dönse de bazı hasarlarda tedavi olmak gerekebilir. Hasarın büyüklüğüne göre hekimler eşliğinde tedaviye başlanıp başlanmayacağına karar vermek ve buna göre bir yol izlemek gerekebilir. Kulak zarı hasarı kişilerde çok fazla olması halinde kalıcı bir işitme kaybına da yol açabilen durumlardan biridir.
Kulak Zarı Hasarları Nasıl Tedavi Edilir?
Hasarın tedavisine başlamadan önce kişilere mutlaka işitme testi yapılması gerekir. Kulak zarının onarılmasında duş yaparken ya da yüzerken su kaçmasını önlemek de vardır. Sürekli olarak iltihap oluşmasına ve orta kulak şişmesine neden olan kulak zarı hasarlarının tedavisi mümkündür. Hasarın tam olarak giderilmesi için birkaç kez yamalama işleminin yapılması gerekebilir. Hekim eşliğinde gerekli tedavi yöntemine karar verilerek bu tedavi yönteminin uygulanması gerekir. Birçok operasyon yöntemi ile kulak zarı hasarlarının giderilmesi mümkündür.
İlk ve en çok tercih edilen yöntem doku parçası ile yama yaparak kulak zarını iyileşmeye bırakmaktadır. Bu işlemin adı tip dilinde timpanoplasti işlemidir ve genellikle kulak zarı hasarlarında bu tedavi yöntemi kullanılır. Operasyon genelde kişilerde hasarın tam olarak onarılmasını ve işitme kaybının da giderilmesini sağlar. Hekim eşliğinde tedaviye karar verildiğinde doğru tedavi yönteminin seçilmesi mümkündür.