Ramazan ayımız bereketli olsun

Ramazan ayımız bereketli olsun

İnsanoğlu ruh ve bedenden yaratılmıştır. Yani topraktan yaratılan beden ve Allah'tan nefha olan ruh. İnsanın beden olarak maddi alemden gıdalanmaya, manevi olarak da ruhunu beslemeye ihtiyacı vardır. Ruh ve beden sağlığını etkileyen ortak alanlar vardır. İşte bu kesişme kümesinin yoğunlaştığı ay Ramazan ayıdır.

Bilim geliştikçe, Ramazan ayının ve orucun psikolojik, sosyolojik açıdan önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. İnsanoğlu inanarak, kural ve kaidesine uyarak Ramazan ayını idrak ettiği zaman gereken faydaları elde edecektir.

Orucun hikmetlerini konu edinen birçok eser mevcuttur. Bu konuda bir Hadis-i Şerif ile yetinelim. Hz. Peygamber (sav), 'Kalplerinizi az gülmek ve az yemekle ihya edin, açlık ile temizleyiniz ki yumuşasın ve parlasın' buyurmuştur.

Hak dostlarının oruç ibadetine özel bir önem verdiği bilinen bir gerçektir. Prof. Dr. Haydar Baş hocamızın hayatını anlatan tespitlerden bir tanesi de, 'O'nun hayatı oruçtu' denebilir. O farz olan Ramazan orucunun yanında her fırsatta oruç tutan bir insandı. Hatta ömrünün son yıllarında neredeyse her gün oruçluydu desek yeridir. 

Orucun psikolojik, sosyolojik faydalarının yanında insan sağlığı üzerine faydaları da bilimin inkişafı ile daha iyi anlaşılmaktadır. 

Bilim dalı olarak nörobilim son yılların parlayan yıldızlarından birisi. Ayrıca hücre seviyesinde yapılan bilimsel buluşlar ile insan organizması daha iyi anlaşılmaya başlandı. Konumuz ile ilgili olması açısından bir iki bilgiyi nakletmek isterim.

Yakın geçmişte oruç tutmak ile bağışıklık sisteminin desteklendiğine dair veriler ortaya çıkmıştı. 

Oruç ile kök hücreler uyarılıyor ve hücreleri özellikle de kan hücreleri kendilerini yeniliyorlar. 

Oruç ile yaşlanmış hücreler ölüyor ve bunların yerine yeni hücrelerin yapımı tetikleniyor.

Nörotrofik faktör, vücudumuzdaki son keşfedilen harikalardan birisidir. Görevi, sinir yapımızın (nöron) gelişiminde, canlılığının korunmasında ve fonksiyonlarının sürdürülmesinde önemli rol oynamasıdır. Bu şekilde insan beyin yapısı, yetenekleri, öğrenme eğrisi, hafıza gücü müspet olarak etkilenmektedir. İşte bu nörotrofik faktör oruç tutmakla artıyor.

Oruç ile ilgili daha birçok nörobilim buluşlarının olduğunu da belirtelim.

Hemen altını çizmemiz gereken husus şudur. Ramazan'ı idrak etmek ve onu iyi karşılamak onu memnun etmek kulluğun gereğidir. Biz Müslüman olarak ne yaparsak, Allah rızası için yaparız. Oruç tutarken de asıl hedefe kilitlenmek gerekir; o da kulluktur. Zaten Allah'a kulluğun gerekleri yerine getirildiği zaman, insan manevi olarak da maddi olarak da kazanımlar elde edecektir. Hatta nasılını bilmesek bile, yararlılık söz konusu olacaktır. Hocalarımızdan hep işitmişizdir. Suyun faydaları konusunda saatlerce konuşmak ciltlerce kitap okumakla suyu içmiş olmanın faydası elde edilemez. Bütün bunlar yapılmasa da, bir bardak su içildiğinde sudan istifade söz konusu olacaktır. 

"İnsanlar helâk oldu, ancak âlimler kurtuldu. Âlimler de helâk oldu ancak, ilmiyle amel edenler kurtuldu. İlmiyle amel edenler de helâk oldu, ancak ihlâs sahibi olanlar kurtuldu. İhlâs sahibi olanlar da büyük bir tehlike içindedirler" hadisinden de anladığımız bilgi önemli, ancak amel daha önemlidir. Bütün bu amelin ihlas içinde yapılması gerekmektedir. Yani ibadet matematik değildir, Allah'ın rızasına dönük, hayatın bütününü kapsayan bir esastır.

" Ey Allah'ım; Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan'a kavuştur" dualarına icabet eden Rabbimize şükürler olsun.