SERBEST PİYASA EKONOMİSİNİN İFLASI VE MİLLİ EKONOMİ MODELİ

Dünya ekonomisinde beklenen gelişmeler artık ayan beyan ortaya çıkmaya başlamıştır. Bütün dünya süratle ekonomik bunalımın içine girmektedir. ABD'de geçen yıldan beri bağıra bağıra gelen ekonomik durgunluk, bir resesyondan ziyade ekonomik yıkımdır. İlk dönem likidite kaynaklı zannedilen bu çöküntü, sistemden yani kapitalizmin çöküşünden kaynaklanmaktadır ve bu artık ifade edilmektedir. Serbest piyasa ekonomisinin soygun ve eşkıya çeteciliği olduğu da artık yaşanarak anlaşılmıştır.

Serbest piyasa ekonomisinde devlet piyasaya müdahale edemez. Liberalizmde 3- 5 global sermaye sahibinin piyasaya para satması ve tekelleşmesi söz konusudur. Neticede, sermaye tekelleşince, maliyetli para ile pahalılık ortaya çıkmış, piyasa kredi ile doldurulmuştur. Herkes kazancının üzerinde borçlanmış; hem ana borcu, hem faizi ödeyemeyince bankalar zarar ederek kısır döngü oluşmuştur. Görüldüğü gibi yaşananlar sistemle ilgilidir ve bu dalga ABD'den sonra bu sistemin hâkim olduğu diğer devletleri de içine alacaktır.

Bu tablo karşısında ABD batmamak için Milli Ekonomi Modeline sarılmaya başlamıştır. ABD'nin açıkladığı ekonomik pakette yer alan başlıklar tamamen Milli Ekonomi Modeline aittir ve başka bir sistemde bu tedbirler yer almamaktadır. ABD'de alınan ekonomik tedbirler, 35 milyon aileyi 117 milyon ABD vatandaşını ilgilendirmektedir ve şunlardır:

• Vergi iadeleri, yılda 75 bin doların altında kazanan "tek" vergi mükellefleri ile 150 bin doların altında kazanan düşük gelirli aileleri kapsayacak. • Amerika'da yaşayıp maaş alan herkese en az 300 dolarlık ödeme yapılmasını sağlayacak. • Aileler her bir çocuk için 300 dolar ek iade alacak. • Şirketlere yönelik vergi indirimi planlanın 47.7 milyar dolar üzerine çıkarak 70 milyar doları bulacak. • 117 milyon Amerikalıya 600 dolara kadar vergi iadesi getirecek olan paket kapsamında çekler verilecek.

Tüketicinin alım gücünü arttırmaya yönelik bu tedbirler Prof. Dr. Haydar Baş beye ait olan Milli Ekonomi Modeline; Sosyal Devlet - Milli Devlet'e ait olan kurallardır. Yani sonunda ABD'de Milli Ekonomi Modeline "evet' demiştir. Kurtuluşu Milli Ekonomi Modeli'ne sarılmakta bulmuştur. George W Bush, yaptığı açıklamada “Paket doğru zamanda ve doğru büyüklükte. Hem tüketici harcamalarını artıracak, hem de iş gelişimini kolaylaştıracak.” diyerek Milli Ekonomi Modelini kabul etmiş; serbest piyasa ekonomisinin de bittiğini itiraf etmiştir. Serbest piyasa ekonomisinde devlet piyasaya müdahale etmez ve her arz kendi talebini oluşturur. ABD aldığı bu ekonomik kararlarla devlet olarak piyasalara müdahale etmiş ve talebi canlandırma girişimi ile serbest piyasa ekonomisinin bitişini ilan etmiştir. Bugün yeni bir ekonomi sistemi ve lider arayanlar çok iyi biliyorlar ki, bu modelin adı Milli Ekonomi Modeli ve liderinin ismi ise Prof. Dr. Haydar Baş'tır. Son yaşananlar bunu teyit etmiştir. Amerika ve Avrupa ekonomisinin süratle çöktüğü günümüzde, gelişmişliğin merkezine Türkiye Cumhuriyeti Devleti gelebilir. Bunun yolu Prof. Dr. Haydar Baş ve sahibi olduğu Milli Ekonomi Modelinin uygulanmasıdır. Dünyanın kurtuluşu da Milli Ekonomi Modeli ile olacaktır.

Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi BTP Genel Başkan Yardımcısı