Şevval ayı size neyi hatırlatıyor

Şevval ayı size neyi hatırlatıyor

Ramazan ayından sonra gelen ay Şevval ayıdır. Şevval ayı dendiği zaman hatıra gelen 6 günlük Şevval ayı orucudur. Neredeyse ayın sonuna geldik. Ancak son virajda bir hatırlatma yapmak istedik. Şayet hala bu orucu tutmayanlar varsa hatırlatalım dedik.  Bu konuda Hz. Peygamber efendimizin "Kim Ramazan orucunu tutar ve ardından altı gün Şevval orucu tutarsa, bütün yıl oruç tutmuş gibidir" hadisini de müjde olarak bilmek gerekir. 

Bendeniz oruç ibadetine verilen önemi, üstadımız Prof. Dr. Haydar Baş hocamızdan görmüş idim. O farz oruçların yanında nafile oruçlara da son derece önem verirdi. O'nun sahur sofraları O'nun iftar sofraları emsalsizdi. O sofrasına yalnız oturmadığı için sofrasının bereketini etrafındaki insanlarla hep paylaşırdı. 

Oruç bahsi açılmışken bu konuda biraz daha konuşalım. Tıbbi Nebevi, peygamberimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V.) tıbbi öğretileri ve uygulamalarını içeriyor. "Oruç tut sıhhat bul" hadisi bir konunun dini olduğu kadar sağlık ile de iç içe olduğunu gösteriyor. Elbette ki insanı yaratan Allah (CC) onun kullanım kılavuzunu da peygamberimiz vasıtasıyla bize bildirmiştir. 

İbadetlerdeki maksat Allah’ın rızasını kazanmaktır. Zaten ibadet ile Cenabı Hakk bilinir ve O'nun rızası kazanılır. Yapılan ibadetlerdeki tılsım niyetin sadece Allah rızası olmasıdır. Ancak o zaman kulluğun gayesi olan ibadet ile nefsin tezkiyesi söz konusu olabilir. Algoritma bu şekilde işler. 32 farzı bu şekilde ele almak gerekir. 

Mükemmel insan mı istiyoruz, işte bunun yolu budur. Mükemmel insan nefsin kötü hallerini yani haset, riya, kibir gibi hallerini güzel ahlaka çeviren insandır. Bu insan sabır ehli, şükür ehlidir, cömerttir, cesaretli ve merhametlidir. 

Adaleti mi arıyoruz, hakkaniyeti mi arıyoruz işte bunun yolu ihlasla yapılan ibadetten geçer. 

İbadetin psikolojisine toplumsal açıdan baktığımızda, birlik beraberlik dayanışma, o zaman tam anlamıyla ortaya çıkar. 

Bakın bir de modern tıp açısından açıklık getirelim. Buluş sahibine Nobel ödülü kazandıran "otofaji" denen bir süreç vardır. Otofaji şu anlama gelir. Normalde yaşlanan, hasar gören hücreler sağlık için tehdittir. Organizmada bu hücreler sindirilerek hem bu atık elemanlar temizlenir hem de enerji üretimi için kullanılır. Böylece hücrelerin yaşlanması yavaşlar ve özellikle kronik hastalıklara karşı bir bariyer oluşturulur. Bu yolla kilo ve kan şekeri düzenlenmesi, bağışıklık sistemi güçlendirilmesi ve beyin fonksiyonları da artar. 

Şimdi gelelim temel soruya, otofaji süreci nasıl uyarılır?

İşte bu süreci uyarmak oruç tutmak ile mümkündür. Ramazan’da tutulan bir aylık orucun ardından Şevval ayında tutulan oruçlar ve yıl boyunca pazartesi ve perşembe günleri tutulan oruçlar ile bu mekanizma harekete geçer. 

İnsanoğlunun biyolojik bir ritmi vardır. Bu ritmin oluşması etrafındaki çevre- alem ile ilişkilidir. Bu ritm gece-gündüz ile ilintili olduğu gibi içinde bulunulan aylarla da bir bağlantısı vardır. Otofajinin devreye girmesinde bu ritme uymak önemlidir. Orucun imsak vaktinden güneşin batışına kadar tutulması da bu ritme bir örnektir. 

Sözün özü niyet ile taçlanan oruç, sağlıklı yaşamın ana formülüdür.