Suriye Ulusal Konseyi Başkanlığına Neden Geroge Sabra ?

Suriye Ulusal Konseyi Başkanlığına Neden Geroge Sabra ?

Geçtiğimiz hafta ABD dışişleri bakanı Clinton, Suriye konusunda kararını açıklamıştı. Suriye Ulusal Konseyi bir yıldan beri istenen performansı ortaya koyamamıştı. Muhalif konsey Türkiye'de kurulmuş; hamiliğini Türkiye yapıyordu. Bu kararla, hem Türkiye'ye hem de mevcut muhalif liderlere kart gösteriliyordu. Açıklamanın ardından bir hafta geçti. Doha'da yapılan toplantıda Hristiyan George Sabra, Suriye ulusal konseyine başkan oldu. Suriye gibi Müslüman bir ülkenin, Müslüman başkanına karşı, haçlı destekli Hristiyan bir başkan seçilmesi önümüzdeki dönemde ABD'nin Suriye'de taktik olarak makas değiştireceğini gösteriyor.

Obama seçim sürecinde de ifade etti. Suriye'de doğrudan bir savaşa girmeyeceğinin altını çizdi. önceki başkan Bush döneminde Irak'tan gelen asker tabutları Amerika kamuoyunda infiale yol açmış, Bush'un başkanlık seçimlerini kaybetmesinde önemli bir etken olmuştu. Ortadoğu ülkelerindeki işgal hareketinin pahalıya mal olması da, ABD'yi ciddi olarak endişelendirmişti.

Gelelim Suriye Ulusal Konseyi'nin Başkanlığına George Sabra niçin getirildi, sorusunun cevabına

1. Suriye deki ticareti elinde tutanlar daha ziyade gayrimüslimlerdir. Gayrimüslim bir başkanla sermaye gruplarına ABD tarafından göz kırpılmıştır. Bu güne kadar muhalif harekete karşı mesafeli duran bu kesimlere beraber olma mesajı verilmiştir.

2. Batılı ülkelere bölgede yaşananların bir haçlı işgali olduğu gösterilmiş, daha çok destek vermeleri ima edilmiştir.

3. Yeni dönemde Suriye konusunda bir dış müdahaleden ziyade içteki karışıklığın artması planlanmaktadır. Suriye bir bataklık haline getirilecek, iç savaşın dozu her geçen gün daha da arttırılacak. Nitekim yeni başkan Hristiyan George Sabra ilk açıklamasında destekçilerden silah istemiştir; Müslümanı Müslümana kırdırmak için.

4. AKP hükümetinin Suriye'deki muhalefete destek vermesi eskisi kadar kolay olmayacaktır. Kendi tabanı başta olmak üzere kamuoyunu rahat yönlendiremeyecektir. Bu da ABD'nin özellikle AKP hükümetini test etmesidir. Destek sözü alınan ve elini kaptıran Türkiye'den bu koşullarda desteğini devam ettirmesi istenecektir.

5. ABD menfaatleri için savaşsa bile, kontrol edemeyeceği hiçbir gücü kabul etmemektedir. Dolayısıyla bu seçimle ABD, güya Esat sonrasını da şimdiden planlamaya çalışmaktadır. Ancak kim başkan olursa olsun ayağa kalkan Arap halklarının tepkisi de durmayacaktır. Nitekim aradan geçen şu kadar zamana rağmen, Mısır'da Tahrir Meydanı dolup dolup boşalmaktadır. Tatmin edilemeyen halkın tepkisi, kontrolden çıkmış vaziyettedir.

Bütün bu gelişmeler ülkemizde ve bölgemizdeki karışıklıkların artacağını gösteriyor. İktidarın ABD ve AB endeksli teslimiyetçi politikaları, ayağımızın altındaki toprakların kaymasına yol açacaktır. Nitekim BDP'li Baydemir daha şimdiden Obama'dan yardım istemeye başladı bile. ülkemizde seçmen AKP'ye olan desteğini devam ettirdiği müddetçe, teslimiyetçi politikalara da destek vermiş olacaktır.

Netice olarak "kırk katır mı, kırk satır mı' seçeneği ile karşı karşıya kalınacaktır. Başını kuma gömenlere duyurulur. Op. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi