Üzülelim mi, sevinelim mi

Üzülelim mi, sevinelim mi

Yıl: 2005

ilk defa uluslararası Milli Ekonomi Modeli (MEM) kurultayı toplanır. Rusya, Amerika dâhil dünyanın dört bir tarafından ilim ve fikir adamları gelir. Prof. Dr. Haydar Baş beyin MEM’i ayakta alkışlanır.

Bu tarihten itibaren özellikle Rus bilim ve siyaset adamları belli periyodlarla Türkiye'ye gelir,  Haydar hocayı ziyaret eder, MEM hakkında bilgi alırlar.

Bu arada uluslararası MEM sempozyumları devam eder.

Yıl: 2008.

Mortgage krizi yaşanırken Putin’in ekonomi danışmanı Ali Viktor Minin, Haydar hocamızın ziyaret için ülkemize gelir; aylardan Ramazandır. Gaziantep'de Prof. Dr. Ömer Eyercioğlu'nun evinde, iftarda başlayan sohbet sahura kadar sürer. Minin, yaşanan krizle Amerika'nın bittiğini söyler. Haydar hoca ise biten Amerika değil, onun sistemi olan kapitalizm der. Amerika'nın sömürüsünün bitmesi için doların hâkimiyetine son verilmesi gerektiğini söyler. Bunun için devletlerin dış ticaretlerinde, kendi milli paralarını kullanması gerektiğini ifade eder. Uzun sohbetlerden sonra Rus ekibi Haydar hocanın Milli Ekonomi Modelindeki para politikasını kabul eder.

Hemen akabinde ilk defa Rusya ve Çin aralarında kendi milli paraları ile ticaret anlaşması yaparlar.

Yıl: 2009.

Rusya, milli paralarla ticareti uygulamaya başlamış ve Haydar hocaya olan inancı daha çok artmıştır. 2009 yılında Rusya ilk defa BRICS ülkeleri ile toplantı yapar. Konu: kendi aralarında milli paralarla ticarettir. Bu aynı zamanda yeni bir devletler topluluğu olan BRICS'in doğuşudur.

Yıl: 2013.

MEM'i uygulayan Rusya'nın ekonomisi süratle yükselmektedir. Bu defa Haydar baş beyi, Duma meclislerine davet ederler. 27 Şubat 2013 bir tarihi dönüm noktasıdır. Rusya'nın maksadı modelin sahibi ile dünya kamuoyuna görüntü vermektir. Haydar hoca, 120 kişilik kadrosu ile Rusya'da kızıl meydanda Kremlin sarayının karşısında bulunan Devlet Duma’sında tarih yazar. Rus devlet ve siyaset insanları, akademisyenler, öğrenciler ayakta alkışlarlar Haydar hocayı. Putin’in danışmanı Prof. Dr. Andrei Korotkoi, modelin Rusya'da kanunlaştırılacağını deklare eder.

Zaten Rusya modeli uygulamaya başlamıştır. Duma iktisad komisyon başkanı Prof. Dr. Lisiçkin, Haydar hocanın sosyal devlet projesindeki başlıklardan olan, annelere 10 bin dolar doğum ikramiyesinin 5 yıldan beri Rusya'da uygulandığını anlatır. Rus maliye bakanının sosyal harcamalarda kısıntı yapma teklifinin, MEM’e uymadığı için kabul edilmediğini, bilakis sosyal harcamaların yüzdesinin arttırıldığını; netice olarak, hem Rus milletinin hem Rus devletinin kazançlı çıktığını söyler.

Yıl:2013

Yer Kıbrıs. 8. MEM kurultayı toplanır. Lisiçkin, BRICS devletler topluluğunun nasıl oluştuğunu canlı yayında anlatır. Lisiçkin aynı zamanda MEM'in Uluslarası birliği olan, Bağımsız ekonomi modeli birliğinin (UBEMB) ikinci başkanıdır. Der ki, koltuğumun altına modeli aldım devletleri ikna turuna çıktım. Hatıraları göğüs kabartan cinsten. Prof. Dr. Lisiçkin:"Milli Ekonomi Modeli'nin uygulanması zaruridir" der.

Yıl: 2014

Putin Ankara'da ziyaretinde 'milli paralarla ticaret' yapalım, der. Ancak ülkemizdeki ABD hakimiyetinden dolayı bu hayata geçmez.

Yıl: 2016

Ülkemizdeki darbe girişimindeki ABD parmağı Erdoğan’ı Rusya'ya yaklaştırır.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Türkiye Rusya arasındaki dış ticarette Lira ve Ruble kullanılmalı" der. Bu haber basın yayında bomba etkisi oluşturur. Oysa Erdoğan -Putin görüşmesi yapılmadan, Yeni Mesaj okurları zaten böyle bir gelişme olacağını bekliyorlardı. Haydar Baş hocamıza ait olan bu görüş, doların sömürgeci etkisinin yok edilmesi açısından hayati öneme sahip bir adımdır. Erdoğan ise bu uygulama ile dolar kurunda düşme olacağını söyler.

Gelelim son cümleye:

Rusya ülkemizle, Haydar Baş'ın para politikası ile ticaret yapacak. MEM’e sahip çıkan Putin, görmezden gelen Erdoğan; üzülelim mi, sevinelim mi...