27 Şubat üzerinden bir ekonomi analizi
27 Şubat 2013, tarihe not düşülmesi gereken bir gün. Tam 8 sene evvel o gün Rusya Parlamentosu Duma’da Prof. Dr. Haydar Baş hocamızın 6 saat boyunca Milli Ekonomi Modelini (MEM) Ruslara anlattığı gündür.
O gün milli olarak da, ekonomi bilimi açısından da siyasi bakımdan da tarihe not düşülmesi gereken bir gündür.
O gün kapitalizmin Prof. Dr. Haydar Baş tarafından tarihe gömülmesinin Rusya Meclisi Duma'dan ilan edilmesidir.
İlk olarak 2005 yılında İstanbul'da dünya kamuoyuna deklare edilen MEM’in Rusya'daki yankısıdır.
…
Haydar Baş hocamız MEM’i ihtiyaç sahibi ülkemiz insanı için kaleme almıştı. Ancak ezilmiş dünya halkları ellerini daha çabuk tuttular ve modele sahip çıktılar. Bizim ülkemizde de özellikle siyaset çevresi modelden (ç)alıntılar yaptılar. Ancak kaynak göstermemek adına el çabukluğu ile aldıkları için noksan kalıyorlar. Oysa Rusya böyle değil, modeli sahibinden alıyor, meclislerine davet ediyorlar, saatlerce dinliyorlar. Sadece siyaset çevresine değil, bilim insanlarına da iş çevresine de dinletiyorlar. Kim kazanıyor? elbette ilme ve bilim insanına gereken önemi ve saygıyı gösterenler kazanıyor. Dünyadaki her gelişme, adeta kafamıza vurarak, ilerleme için illa da bilimsel buluş sahibi olmanın önemini vurguluyor.
Ülke olarak sahip olunan imkânın hala farkında değiliz. Prof. Dr. Haydar Baş hocamız MEM’i, Sosyal Devlet Milli Devlet kitabını ana dili olan Türkçe olarak kaleme almıştır. Bu konuda çok sayıda uluslararası kongreler tertiplemiştir. MEM konusunda birçok oturumda açıklamalar yapmıştır. Bu konuda yetkin uzman isimler yetiştirmiştir. Haydar hoca konuyu sadece ilmi sahada bırakmamıştır. Bu modelin uygulanması ve ülkemiz halkının istifade edebilmesi için Bağımsız Türkiye Partisinin programına dahil etmiştir. Ezcümle MEM adeta yaşayan bir organizma gibidir.
…
Haydar Baş hocamız yaşadığı çağın sorunlarına da yaşanacak sorunlar için de çözüm üretmiştir. İşte onlardan birisi MEM’dir. Dün olmayan bir pandemi sorunu yaşıyoruz. Ekonominin çarkları durma noktasına geldi. Her birimiz bunu sıcağı sıcağına yaşıyoruz. Sadece biz değil bütün dünya halkları aynı dertten mustariptir. Serbest piyasa ekonomisi çözüm getiremiyor, zaten sosyalizm bitmiş durumda. Bu sorunların da çözümünün MEM de olduğunu gördük. Diğer sistemler ana eksenlerine üretimi koymuşlardı. Pandemi koşullarında üretim zorlaştı, tedarik zincirleri bozuldu. Diğer taraftan teknolojinin ilerlemesi ile birlikte yapay zeka trend oldu. Sanayide insan gücüne karşılık robotlar yer almaya başladı. Artık karanlık fabrikalar konuşuluyor, yani gelecek projeksiyonunda insanların değil robotların işbaşı yaptığı sanayi tasarlanıyor. Bu koşullarda insanlar ne yapacaklar, ekonomik ihtiyaçlarını nereden temin edecekler, işsiz ve aşsız mı kalacaklar? Evet, serbest piyasa ekonomisine göre, iş de yok aş da yok. Satın alma gücü yetersiz olanlar, üretme kapasitesine sahip olmayanlar toplumda bir yük olacaklar. Bu konuda daha şimdiden yapay zeka ve robotları düşman bilen bir kamuoyu oluşuyor. İşte bunun da çözümü MEM ile mümkün olacak. Çünkü MEM tüketim eksenli bir modeldir. Esas olan tüketim kapasitesine sahip olabilmektir. Yapılması gereken tüketimi hakkaniyet ile deruhte edebilmektir. İşte yine Haydar hocamıza ait olan Sosyal Devlet Milli Devlet Modeli ile bu paylaşım da gerçekleşecektir. Bu konuları daha çok konuşacağız ve yazacağız.
…
Su akar ve yolunu bulur, çözüm bekleyen konular da, çözüm arayan insanlar da MEM’i bunun sahibi Prof. Dr. Haydar Baş hocamızı bulacaklardır.