Kulak Çınlaması Tedavisi
Kulak Çınlaması Nedir?
Tıp literatüründe adı tinnitus olan kulak çınlaması bir bireyin yaşam enerjisini ve kalitesini ciddi manada düşürebilen sağlık açısından oldukça negatif bir durumdur. Daha çok uğultu, cızırtı, su gürültüsü tarzı sesler ile tarif edilmektedir. İnsanların ortalama %10’u hayatlarının bir döneminde bu şikayetten yakınmışlardır.
Kulak çınlaması dediğimiz durum ara ara veya sürekli olarak kendisini gösterebilir. Sesin yapısı az veya çok olabilir. Tek kulakta veya iki kulakta birden görülme olasılığı vardır. Çınlama durumu eğer sürekli bir şekilde devam ediyorsa kişiyi çok çok rahatsız edebilir. Öyle ki bu durum kişinin normal hayatını da tehlikeye atacaktır.
Kulak çınlaması objektif veya sübjektif olarak iki kategoride değerlendirilebilir. Objektif tinnitus sadece hastanın değil, diğer herkesin de duyabildiği seslerin oluşturduğu durumdur. Subjektif tinnitus ise seslerin sadece hasta tarafından duyulması durumudur.
Kulak Çınlamasının Nedenleri Nelerdir?
Kulak çınlamasına pek çok etken sebep olabilir. Bu etkenler basit veya iyi huylu olabileceği gibi daha ciddi problemlere de eşlik edebilir. Kulak çınlamasının sıklıkla karşılandığı durumları şöyle listeleyebiliriz;
- Kulak zarında meydana gelen sorunlar
- Kulak kiri
- Kulak enfeksiyonları
- İç kulakta yer alan işitme sinir uçlarındaki hasar
- Sinüzit
- Alerjik rinit
- Orta kulakta sıvı birikimi
- Kulak ve çevresinde oluşabilecek travma
- Orta kulakta bulunan kasların kasılması
- Orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerinde sertleşme
- Orta kulakta atardamar anomalileri
- Östaki tüpünde genişleme (Bu durum hamilelik ya da kilo vermeye dayalı olabilir)
- Baş ve boyun bölgesinde damar genişlemesi
- Alerjik durumlar
- Yüksek ya da düşük tansiyon
- Boyunda kireçlenme
- Baş ve boyun bölgesine gelebilecek darbeler
- İşitme ve dengeyi sağlayan sinirlerdeki tümör
- Diyabet
- Tiroid hastalıkları
- Bir takım ilaçlar (aspirin, antibiyotik ya da romatizma ilaçları sayılabilir)
Kulak çınlamasının nedeni olarak sıklıkla karşılaşılan bir diğer durum da iç kulakta yer alan işitme sinirlerine olabilecek bir hasardır. İlerlemiş yaşlarda özellikle bu durum ile karşılaşılabilmektedir. Kulak çınlamasına sebep olabilecek bir başka durum da yüksek sestir. Maalesef pek çoğumuz dışarıdaki seslerden kaçamamaktayız. Yangın alarmları, inşaat sesler gibi durumlar yanında yüksek seste müzik dinlemek de çınlamayı tetikleyebilecek ve uzak durulması gereken nedenlerdendir.
Bunların yanı sıra kulak çınlaması beyin tümörü gibi ciddi rahatsızlıkların da belirtisi olabilir. Bu sebeple kulak çınlaması problemi yaşanıyorsa doktora başvurmak önemlidir. Her durum için tedavi farklı olabilmektedir. Bu sebeple uzman bir doktora başvurarak kulak çınlamasının sebebi araştırılmalıdır.
Kulak Çınlaması Tedavisi Nasıldır?
Uzman doktorun yapacağı muayene esnasında tinnitusa sebebiyet veren dış kulak sorunu ya da orta kulaktaki problem tespit edilirse hasta da doktor da bu aşamada iyi bir yol kat etmiş olurlar. Dış kulak yolundan çıkartılacak bir cisim ya da tedavi edilen bir enfeksiyon neticesinde kulak çınlaması sorunu ortadan kaldırılabilir. Tümöre bağlı durumlarda veya orta kulak kemikçiklerinin fiksasyonunda cerrahi operasyon gerekebilir.
Kulak çınlamasının medikal tedavisi de mümkündür. Ancak tinnitus objektif olarak ölçülemez ve bu durumda çalışmalar da yetersizdir. Ancak antidepresan sedatif, vazodilatör, kalsiyum kanal blokörü ya da antikonvülzan doktorlar tarafından yazılabilmektedir.
Kulak çınlamasının azalmasına yönelik ise bazı tedbirler alınabilir. Bunları sıralarsak; yüksek sesli müzik dinlenmemeli, tansiyon kontrol altında tutulmalı, tuz kullanımı azaltılmalı (yemeklerde aşırı tuzludan uzak durulmalı), günlük düzenli egzersizler yapılabilir, kahve, kola ve sigaradan uzak durulmalı, bedenen ve zihnen çok yorulmamalı ve stresten uzak durulmalıdır. Sesler sizi korkutmasın. Bu sesler sağır olmanıza ya da akıl sağlığınızı kaybetmenize neden olmaz. Bu sesleri çok önemli olmayan ancak ihmal de edilmemesi gereken sıradan bir şey olarak görün. Kişi kendisini ne kadar kontrol eder ve tedbir alırsa o denli bu tarz rahatsız edici durumlardan kurtulabilir.