Burun Ucu Estetiği Nedir?
Burun estetik ameliyatlarından birisi olan burun ucu estetiği, burundaki kemik yapılarını değiştirmeden ve kırmadan, burun ucu odaklı yapılan ameliyata verilen addır. Burnun ucun burunda en çok dikkat edilen yerdir ve bu kısım estetik açıdan da önem arz eder. İki adet “n” şeklinde kanat vardır. Bunlar burun kanatlarını yaparlar ve kıkırdağın en üst birleşme noktalarından meydana gelirler. Burun tipleri çok farklılık gösterirler ve ırklar arasında değişik tiplerde karşımıza çıkarlar. Burundaki yükseklik, genişlik ve açılar çok önemlidir. Bu bölgenin cildi burundaki en kalın cilt yapısını barındırır.
Cilt, burun kökünde en ince durumda iken burun ucuna geldikçe kalınlaşma gösterir. Cilt içindeki sebase bezlerinin sayısında artış olur. Sadece bu kısmın cerrahi bakımdan düzeltilmesi de olasıdır fakat hastanın burunda geri kalan kısmında ortaya çıkacak sonuca uyum sağlayabilmesi adına ameliyat öncesi kapsamlı bir planlama yapmak gerekir.
Her hasta burun ucu estetiği için uygundur demek zordur. O sebeple bu konuyu doktorla detaylı bir şekilde ele almak yerinde olacaktır. Normal şartlarda üçgen bir geometriye sahip olması gereken burun ucunda çeşitli nedenlere bağlı olarak bozukluklar olabilir. Burun deri altı yumuşak dokuda fazlalık, burun derisindeki kalınlık, burun ucundaki kıkırdakların oluşturduğu kaba yapı, kıkırdaklar arasındaki 30 derecelik açının bozulması, kıkırdak çıkıntılarında yer bozulması, kıkırdak desteğinde bozulma gibi…
Bu nedenlerden hangi birisi ile karşı karşıya gelindiğinin önceden saptanması ile tedavinin yörüngesi belirlenmiş olur. Burun ucundaki şekil bozukluklarını ise şöyle sıralayabiliriz;
- Sivri burun ucu
- Top burun ucu
- Parantez burun ucu
- Burun ucu düşüklüğü ve
- Asimetrik burun ucu
Burun Ucu Estetiği Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Burun ucu estetiği, burun estetiği ameliyatlarının bir parçası olsa da kendi başına da yapılabilen bir ameliyattır. Özellikle burun kısmında küçük değişiklikler varsa veya tek problem burun ucu ise Tip plasti dediğimiz bu işlem uygulanabilmektedir.
Yaş ilerledikçe burun ucu düşmeye başlar. Bu sebeple ileri yaşlarda yüz gençleştirme operasyonlarından birisi de tip plasti olarak öne çıkmaktadır. Burun ucundaki problem çok ciddi değil ise işlem kapalı ve dikişsiz de yapılabilir. Burun ucunda fazla problem görülüyorsa ve detaylı bir çalışma yapılacaksa açık burun estetiği ameliyatı gerekebilir.
Kıkırdaklardaki şekillendirme fazla olacak ise traşlama, açıların yeniden oluşturulması, kıkırdak destekleri ve burun ucu asmalar şeklinde işlemler yapılabilmektedir.
Tip plasti yapılacak ise burun ucu derisinin operasyona hazır olması gereklidir. Kişide sorunlu bir burun derisi varsa veya yeni bir cerrahi işlem geçirmiş, henüz burun ucu deri şişliği geçmemiş ise olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Burun ucu estetiği problemi yaşayan bazı kişilerde yanlış bir anlayış olarak tüm sorunun burun ucunda olduğu varsayımı yapılabilir. Bu kişilerde ayrıntılı bir inceleme yapılırsa, burnun diğer kısımlarında da bir bozukluk olduğu görülebilir. Böyle bir durumda sadece burun ucu estetiği yeterli kalmayacaktır. Kişinin tam manasıyla bir burun estetiği ameliyatına girmesi gerekir.
Burun Ucu Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burundaki sorunları ortadan kaldırma amaçlı yapılan burun estetiği ameliyatları günümüzde dünyada en sık yapılan estetik ameliyatların başında gelmektedir. Burun ucu estetiği ameliyatı ise yalnızca burnun uç kısmı yani tip bölümü dediğimiz yerin şekillendirilmesini kapsar.
- Burun ucuna dair yapılabilecek operasyonlar şu şekildedir;
- Burun ucu kaldırma
- Buru ucu inceltme
- Burun ucu öne getirme
- Burun ucu açı değişimi
- Burun deliklerinde şekil düzeltilmesi
- Daha önce ameliyat olmuş kişilerin burun ucunun düzeltilmesi
- Burun ucu kanatlarının fazlalığının alınması
- Septum eğriliklerin düzenlenmesi
Burun ucunun tek başına değerlendirilmesi yeterli değildir. Burun ucunun bulunduğu kısım ile dudak üstü bölümü yakından alakalıdır. Bu iki yapı arasında uyum olmalıdır. Şayet bu denge olmaz ise yüz ortasındaki dengede uyumsuzluk görülür. Burun ucu düşüklüğünde üst dudak mesafesi gölgelenecektir. Böyle bir durumda dudak estetiğini gizleyecektir.
Burun ucu estetik ameliyatı septuma yani burnu iki kısma ayıran ortadaki kıkırdak yapıya, burun sırtı ve kemik yapıya el sürülmeden sadece burun ucundaki kıkırdaklara uygulanan bir düzeltme işlemidir. Bu şekilde sarkık, kalın, yüksek, uzun, geniş veya dar burun uçları yeniden şekillendirilebilmektedir. Aynı şekilde burun kanatları da daraltılabilmektedir. Gereken şartlarda ameliyat sonunda tampon yerleşimi yapılabilir, alçı yapılabilir.
Bunun alçısız ve tamponsuz yapılması da olasıdır. Ancak bunda karar merci ameliyatı yapan cerraha bağlıdır. Şayet tampon yerleştirilmiş ise ikinci günde çekilir. Alçı mevcut ise beşinci günde çıkarılır ya da uygun görülürse değiştirilir. Yeni alçı da yapılabilir. 10. Günde ise alçı tamamen çıkartılır. Ardından masaj işlemine başlanmalıdır. İstenen sonucun elde edilmesi ve şişliklerin inmesi ortalama 3 ay civarı sürmektedir. Bu süre zarfında özellikle cilt kalınlığı önemlidir. Burun cildi kalın hastalarda ya da daha önceden cerrahi bir operasyon geçirmiş hastalarda cildin eski kalınlığına dönmesi 3 ay ile 1 yıl arasında değişebilmektedir.
Bu ameliyat sonunda normal bir burun estetiği ameliyatına göre şişlik ve morarma daha az olacaktır. Bu işlem sonunda normal yaşama dönme çok daha hızlı olur ve genel olarak ağrı şikayeti yaşanmaz. Burun ucu estetiği ameliyatı olmak isteyenlerin normal bir burun estetiği ameliyatına dair de bir ön bilgiye sahip olmaları yararına olacaktır.
Burun Ucu Sarkması Nedir?
Burun ucu sarkmasında temel neden nadiren genetik durumlardan, büyük oranda estetik cerrahın tecrübesizliğinden kaynaklanmaktadır. Burun estetiğinde cerrahinin yanı sıra botoks ve dolgu gibi seçenekler de bulunmaktadır. Burun sırtı estetiğinde dolgudan iyi sonuçlar alınabilse de dolgunun burun ucu estetiğinde pek kullanımı yoktur. Bunun nedeni ise burun ucundaki derinin esnek olmayan doğasıdır. Bu esnek olmayan doğası dolgu yapılmasını engellemektedir. Ancak hafif burun ucu kaldırılmalarında botoks kullanılabilir. Yalnızca gülümsediği zaman burun ucunu indiren kasın işlevsel olduğu belirlenen kişilerde botoks yaygın olarak fayda sağlar.
Burun Ucu Düşmesi Nedir?
Ülkemizde sıklıkla burun ucu düşmesi vakalarıyla karşılaşılmaktadır. Ülkemiz insanları yapısı gereği büyük burunlu olabilmektedirler. Genetik bir faktör olan bu durum gibi şekilsel bozukluklar da oldukça fazladır. Bu nedenle burun ucu kaldırma ameliyatları ülkemizde sıklıkla başvurulan bir işlemdir.
Burun ucu düşüklüğü bir durum neticesinde sonradan ortaya çıkan bir olay değildir. Doğumsal ve yapısaldır. İnsanın burun kodları ile alakalı denebilir. Bunların dışında elbette fiziksel travma ya da kazalar neticesinde ortaya çıkan burun ucu düşmeleri de olabilmektedir.
Burun Ucu Düşmesi Nasıl Anlaşılır?
Doğru ve düzgün bir şekilde burun estetiği yapılmışsa kişide burun ucu düşmesi görülmez. Burun ucu kıkırdak çatısının teknik bir yanlışlık vesilesi ile korunması gereken yerlerinden kesilmesi sonucu ortaya çıkabilir. Burun estetiği ameliyatından yıllar sonra burun ucunda düşme görülebilir. Ancak bu durum deri altındaki dokuların incelmesi, derinin yaşlanması veya elastik liflerin azalması ile ortaya çıkan fizyolojik bir durum olarak görülür. Yani estetik bir operasyona girilmemişse bile yaşlanma ile ortaya çıkan normal bir durumdur. Çok nadir olarak hastalarda düşme görülür. Bundaki asıl sebep daha çok hatalı operasyonlar, kıkırdaktaki çatının korunmaması gibi durumlar ile kendisini gösterir.
Burun ucu düşmesi hastanın kendisinden alınacak olan kıkırdağın burnun uç bölümünü taşıyan orta bölmesine destek oluşturulması tekniği ile önlenebilmektedir.
Burun Ucu Estetiği Ameliyatı Neden Önemlidir?
Burun yüzün merkezinde konumlanan ve yüzün her bir kısmını etkileyen önemli bir organdır. Yüksekliğinden genişliğine, darlığından derinliğine kadar her bir yönü ve fonksiyonu ile işlevseldir. Estetik burun ameliyatlarındaki sonuçlar her hastaya göre farklılık gösterebilir. Çünkü bu tür ameliyatlar kişiye özel ameliyatlardır. Her hastanın yüz yapısına uygun bir şekilde doğal bir sonuç elde edilmesi gerekmektedir.
Ameliyat öncesinde burnun kendi açı oranları ile yüzdeki diğer elemanlar ile olan oranları, açıları iyi hesaplanmalıdır. Bu değerlendirmeler ile planlı bir gidişat izlenmelidir. Hastanın da düşünceleri göz önüne alınarak operasyona başlanmalıdır.
Estetik burun ameliyatı olmak isteyen kişi alanında uzman bir cerraha başvurmalıdır. Ameliyat öncesinde hasta beklentileri dile getirecek uzman cerrah ile bu konuda detaylı bir şekilde konuşacaktır. Hasta eğer burundaki problemlerini ve yapılmasını istediği işlemi net olarak aktarabilirse uzman cerrah da ona göre işlemlerine sağlıklı bir şekilde devam edecektir.