Sinüs Cerrahisi
Sinüzit ameliyatı defalarca tedavi aşamasına girmesine rağmen sinüsleri sık iltihaplanan kişilere yapılan bir ameliyattır. Ancak unutulmaması gereken şey “sinüzitim var” diyen herkese bu ameliyatın yapılmadığıdır. Bununla birlikte sinüzit ameliyatı karar sürecinde bazı ender rastlanan komplikeler hariç aceleci olmaya gerek yoktur. Öncesinde alınacak bazı tedbirler ile ameliyata gerek duymadan sinüzitlerden kurtulmak ya da ameliyatı rahat geçirmeye yarayacak uygulamalar yapılabilir.
Uzman doktorun sinüzitte ameliyat kararı verebilmesi için hastalığın her yönüne hakim olması oldukça önemlidir. Sadece bir muayene ya da film sonucuna göre sinüzit ameliyatına karar vermek yanıltıcı olacaktır. Fakat doğru teknik ve yöntemle, teşhis doğru konulduğunda yapılacak olan sinüzit ameliyatı faydalı olacaktır.
Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
Sinüzit hastalarının hepsinde aynı türden belirtiler görülmeyebilir. Bazen geniz akıntısı şikayeti olabilir. Fakat iltihaplı dönemde sarı ve yeşil renkte burun akıntısı, baş ve yüz ağrısı ayrıca burun tıkanıklığı görülebilir. Sinüzite sebep olabilecek burun içi problemler endoskopik muayeneler ile teşhis edilebilir. Kullanılan ince endoskoplarla sinüs kanalları açılabilir, ve bölgedeki engelleyici bozukluklar görülebilir. Birden fazla kez sinüzit tedavisi olmasına rağmen fayda görememiş hastalarda bilgisayarlı tomografi yardımı ile burun ve sinüslerin haritası çıkarılabilir. Operasyon planı bu hariyataya göre yapılabilmektedir.
Sinüs tedavi süreci oldukça teknik bir aşamada ele alınmaktadır. Sinüs bilgisi, endoskopik manada deneyim ince ve hassas bir çalışmayı beraberinde getirir. Şayet hastada genetik açıdan bir bozukluk yok ise, sinüzit ameliyatı bu evrelere göre yapılırsa hastanın sinüzit şikayetinin tekrarlaması yok denecek kadar az olacaktır.
Sinüzit Ameliyatı İçin Uygun Zaman Nedir?
Sinüzit ameliyatı özellikle ilaç yöntemi ile bir gelişme kaydedilemediğinde uygun görülmektedir. Şayet sinüzite bağlı bir komplikasyon söz konusu değil ise akut iltihaplı dönem dediğimiz süreçte ameliyat yapılmaz. Kan dolaşımının azaldığı, mukoza örtüsünün yatıştığı mümkün olan en sağlıklı dönemde bu ameliyata girilmelidir.
Bu sağlıklı dönemde yapılacak ameliyat ile kanama riski en aza inecektir. Şişmelerin azalması akabinde daha geniş çapta temiz bir operasyon imkanı bulunmuş olur. Bu şekilde yapılacak sinüzit ameliyatlarında başarı oranı da yüksek olacaktır. Hastada polipli sinüzit var ise ameliyat için en uygun zaman sprey ve kortizonlu ilaçlar ile poliplerin mümkün olduğunca en çok geriletilebildiği zaman yapılır.
Bu dönemde yapılan sinüzit ameliyatlarında kanama riski düşer, şişmelerin azalmasıyla da daha geniş ve temiz bir çalışma alanı sağlanmış olur. Bu şekilde yapılan sinüzit ameliyatının başarısı da yükselir. Polipli sinüziti olan hastalarda da en doğru zaman kortizonlu ilaçlar ve spreylerle
Sinüzit Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Sinüzit ameliyatı hassas olmakla beraber teknik ve beceri isteyen bir ameliyat türüdür. Doktorun bu konudaki uzmanlığı önemlidir. Sinüs boşluklarını ve kanallarını oluşturan kemikler deyim yerindeyse kağıt kadar, çok ince bir yapıya sahiptir. Endoskopik sinüzit ameliyatı bu incecik dokuların temizlenerek sinüslerin işleyişini yeniden sağlayacak şekilde yapılır.
Oldukça hassas araçlarla, endoskopik görüş altında sinüzit ameliyatı gerçekleştirilir. Shaver adlı yapılar ince araçlarla tıraşlanır, Holmium yağ laser ile konkalar küçültülür, navigasyon sistemleri ile ileri kafa tabanı müdahaleleri bu ameliyatta yapılacak olan işlemlerin önemli kısmıdır. Fakat tüm bu teknik ve teknolojik donanıma rağmen sinüzit ameliyatında asıl gerekli olan şey deneyim ve güncel sinüs bilgisidir. Bu süreç ile yapılan sinüs ameliyatlarında risk faktörü neredeyse yok denecek kadar azdır. Genel anestezi altında yapılan ameliyat başarısı ise oldukça yüksektir.
Ameliyatın ortalama süresi sinüsün çeşidine göre 45 dakikadan 1-5 saate kadar değişebilmektedir. Ameliyat sonrasında ise uzman doktor günümüzde oldukça tercih edilen erime özelliği bulunan küçük süngersi tamponlar koyacaktır. Bu hastanın konforu açısından önemli bir uygulamadır. Ameliyat sonrası genel olarak hasta 1 gece hastanede misafir edilir. Ertesi gün ise hasta taburcu edilir ve evine güvenli bir şekilde gönderilir.
Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır?
Ameliyat sonrasındaki ilk 72 saatlik süreçte kanama riski bulunmaktadır. Bu nedenle bu süre zarfında ağır kaldırmaya çalışma, ıkınma gibi durumlar kan basıncını artıracağından kesinlikle uzak durulmalıdır. Yine bu süre zarfında çok sıcak yemeklerden kaçınmalı ve ayrıca aşırı sıcak ortamlarda bulunulmamalıdır.düğü durumlarda bu süreyi azaltabilir veya ek ilaçlar kullanmayı önerebilir. Bu sebeple uzman doktor aksini söyleyene kadar hastanın bu ilaçları düzenli bir şekilde kullanması gerekmektedir. Kabuklanmalar geçene kadar mukozayı nemlendiren, tuzlu su içeren steril spreylerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Şayet hastada alerjik bir durum ya da polip mevcut ise ikinci haftadan itibaren kortizon içerikli spreylere başlanmalıdır.
Endoskopik sinüs ameliyatlarındaki başarıda ameliyat sonraki bakımın önemi yadsınamayacak kadar çoktur. Ameliyatın ardından ilk 1 ay içerisinde 3-4 defa pansumana ihtiyaç duyulabilir. İlk haftanın sonunda ilk detaylı pansuman ile burun ve sinüs drenaj kanallarında oluşan kabuklar temizlenmektedir. Ayrıca sinüs içerisine yapışmayı önleme amacı materyaller konulmuş ise bunlar alınmaktadır. Bu pansumanda enfeksiyon kontrolü de yapılmaktadır. İlk pansumandaki yapılacak işlemler ameliyatın başarısı açısından önemlidir. Ameliyatın ve hastanın durumuna göre iyileşme süreci tamamlanana kadar ortalama 6-9 günlük bir arayla doktor kontrolüne gidilmesi gerekecektir.