Orta Kulak İltihabı Nedir?

Orta Kulak İltihabı Nedir?



Orta kulağı döşeyen bir örtü vardır. Bu örtüye mukoza adı verilmektedir. Bu örtü aynı zamanda östaki borusu olarak da bilinen boru şeklindeki organla, burun ve genizle irtibat halindedir. Bu örtü herhangi bir şekilde iltihaplanırsa buna orta kulak iltihabı denmektedir. Orta kulakta oluşan iltihap, geniz ve burundaki iltihapların östaki borusu vesilesi ile orta kulağa ulaşması ile oluşurlar. Orta kulak iltihapları genel olarak grip, nezle, sinüzit ya da üst solunum yollarındaki enfeksiyonu takiben ortaya çıkmaktadır.

Östaki borusunun yapısı nedeniyle okul öncesi dönemde çocuklarda, süt çocukları enfeksiyona daha çok yatkındır. Orta kulaktaki iltihaplanmanın en önemli ve belirgin belirtisi kulak ağrısıdır. Çocuklarda kulak ağrısının şiddet derecesi orta kulaktaki iltihabın kulak zarını şişirip germesine göre değişebilir. Bebeklerde uykudan uyandırabilecek bir ağrı görülür ve bununla beraber yüksek ateş gözlemlenir.

Orta kulak tedavisindeki ana amaç iltihabın doğal yolla temizlenmesidir. Bu sebeple hastaya östaki borusu ve burnu açıcı ilaçlar verilir. Antibiyotikler, burun açan spreyler, ağrı kesiciler hastalığın iyileşmesine katkı sağlarlar. Ağrı şayet durulamayacak vaziyette ise kulak zarının çizilmesi gibi cerrahi uygulamalar söz konusu olabilmektedir.

Orta Kulak İltihabının Oluşumu Nasıldır?

Orta kulak iltihabı genel olarak geniz ve burun kaynaklı, aşağıdan yukarıya doğru giden bir enfeksiyon şeklinde kendisini gösterir. Geniz ve burunda oluşan iltihaplar östaki borusu yolu ile orta kulak kısmına ulaşır. Östaki dediğimiz boru normalde kapalı durumdadır. Yutkunma esnasında geniz ve burunda artan basınç ile birlikte açılır. Yutkunma, sürekli emme ve yüksek basınçlı bir şekilde sümkürme durumları enfeksiyonun orta kulağa gitmesini hızlandıran etkenlerdir. Orta kulak iltihabı sinüzit, grip ve nezle gibi enfeksiyonlarla beraber kendisini gösterir.

Kimler Orta Kulak İltihabına Karşı Risk Altındadır?

Orta kulak iltihabı özellikle belirli bir kesimde etkin olarak kendisini gösterir. Bunlar okul öncesi dönemindeki çocuklar ve süt çocuklarıdır. Bunun altında yatan sebep östaki borusunun yapısıyla alakalıdır. Küçük çocuklarda bu yıllarda östaki borusu tam olarak gelişmemiştir. Bu sebeple kolay açılır. Bu sebeple enfeksiyonun orta kulağa ulaşması kolaydır. Okul, dershane, kreş gibi kalabalık ortamlarda orta kulak iltihabına yol açan enfeksiyonlara sıklıkla rastlanır.

Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Şiddetli kulak ağrısı orta kulak iltihabının en açık belirtisidir. Akut dönemde bu ağrı, en şiddetli şekilde kendisini gösterir. Bebekleri uyandıracak derecede şiddetli seyredebilir. Ağrıyı takiben ateş de görülür. Orta kulağın iltihapla dolması nedeniyle işitmede güçlükler görülür. Ağrının bu şiddeti iltihabın kulak zarını şişirip germesi ile doğru orantılıdır. Kulak zarındaki gerginlik ne kadar fazla olursa ağrı şiddeti de o kadar fazla olacaktır. Bu dönemde iltihap baskısı ile kulak zarı delinir. Kulak yolundan kanlı iltihap görülür. Kulak zarında gerilme bittiği an ağrı geçer. Kulak akıntısı da bu dönemde en önemli belirtilerden bir tanesidir.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi Nasıldır?

Orta kulak iltihap tedavisinde amaç iltihabın doğa yollarla temizlenmesini sağlamaktır. Östaki borusu ve burnu açmaya yönelik ilaçlar verilir. Ağrı kesiciler, antibiyotik, burun açıcı spreyler, orta kulaktaki ve burundaki şişliği gidermek maksadıyla verilen ilaçlar hastalığın iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Ağrı şayet çok şiddetli ise cerrahi yöntem uygulanır. Kulak zarının cerrahi operasyon ile çizilmesi kulak zarı deliklerinin önüne geçecektir.

Orta Kulak İltihabından Korunma Yolları Nelerdir?

Orta kulak enfeksiyonları bilindiği gibi geniz ve burun yolu ile orta kulağa yayılırlar. Bu sebeple dikkatli olup tedbirler almakta fayda olacaktır. Bu evrede solunum yolu enfeksiyonunu rahat atlatabilmek için gerekli tedbirler alınırsa büyük oranda sıkıntısız geçecektir. Bebekler ve çocuklar yeterli derecede istirahat etmelidirler. Doğru beslenmeleri, soğuktan ve hava kirliliğinden uzak tutulmaları, sigara dumanına maruz kalmamaları önemlidir. Burunda şayet akıntı veya iltihap var ise şiddetli bir şekilde sümkürmek iltihabın orta kulağa yayılması için davetiye çıkartır. Bu nedenle çocukların bu davranışı engellenmelidir.

Östaki borusu küçük çocuklarda yatay bir vaziyette ve az gelişmiş olduğundan biberon veya memeyle yatar pozisyonda emzirme, sütün orta kulağa kaçmasına sebep olabilir. Bu durum da orta kulak enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Bununla beraber üst solunum yolu enfeksiyonları veya nezle olan bebekler uyurlarken yalancı meme emmesi ile yutkunma esnasında östaki borusunun açılması nedeniyle geniz ve burundaki iltihabı orta kulağa yayabilirler. Bu sebepten ötürü bebek uyurken yalancı memeyi vermemek kulak iltihabının önüne geçmek açısından tedbir niteliğindedir.