AYM - Yargıtay tartışmasının zamanlaması
Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay'ın seçilme hakkı ve kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine ve tahliyesine hükmetmiştir. Ancak Yargıtay, AYM'nin kararını tanımamış ve bozmuştur. Bu durum, yüksek yargı organları arasında bir krize yol açmıştır.
Yargıtay, Atalay hakkında hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunan bu üyelerin hemen hemen hepsi Sn. Erdoğan tarafından yargıtay üyesiyken buraya seçilmiştir. Bazı hukukçular kendi yorumları ile bu kararı desteklediler. Kökenini anayasadan almayan bu yorumlar geçerli değildir. Hele bir hukuk adamı olarak hukuk bağlamı dışına çıkmak yanlıştır. Bazı hukukçular ise yargıtayın kararını anayasaya ve yargı bağımsızlığına aykırı bulmaktadır.
Anayasa Mahkemesi, Türkiye'nin en yüksek yargı organıdır. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya uygunluk denetimi, bireysel başvuru, siyasi parti kapatma ve yüksek yargı organları üyelerinin görevden uzaklaştırılması gibi konularda yetkilidir. Anayasa Mahkemesi'nin kararları, herkes için bağlayıcıdır ve başka bir yargı mercii tarafından bozulamaz. Bu anlamda, Anayasa Mahkemesi, hukukta son noktadır.
Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını tanımamazlık yapamaz ve bozamaz. Bu tutum, anayasaya ve yargı bağımsızlığına aykırıdır. Yargıtay, kendi başına hareket edemez, Anayasa'ya ve yasalara uymak zorundadır. Soru şu yargıtay acaba hangi saikle böyle bir eylem ve söyleme imza attı!
Hükümetin hedefi Anayasa konusunda referanduma gitmek. Bunun yolunu açmak ve kamuoyunu manipüle etmek istiyor. Bakın hemen işaret fişekleri atılmaya başlandı bile. Cumhurbaşkanı gerekirse bir anayasa ve yasa değişikliği yapacağız diyerek yol haritasını açıkladı.
Vatandaş en temel ihtiyaçlarının temininde bile zorlanıyor. Elinde eteğinde ne varsa onları tüketerek yaşamaya çalışıyor. Sayın hükümet bütün bunları görmezden geliyor. Egemenliğin daha çok millette olmasını temin değil de kendi yönetimini güçlendirecek argümanlarla uğraşıyor.
Ez cümle siyasi hayatı boyunca hep ötekileştirerek seçmenini konsolide eden AKP şimdi yeniden aynı taktiği uygulamaya başladı. Hedefleri belli, şimdiye kadar anayasanın neredeyse bütün maddelerini değiştirdiler. Sırada değiştirilemez maddeler var. İşte asıl hedefleri de bu. Anayasanın ilk 3 maddesi için değiştirilemez hükmünü getiren 4. madde. Unutulmasın ki, düzen ve intizamın kaynağı tam da burasıdır. Anayasanın ilk dört maddesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini, devletin şeklini, bütünlüğünü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkentini belirleyen maddelerdir. Bu maddeler, Türkiye'nin egemenliğini, kültürünü ve milli kimliğini tanımlar.
Şunu unutmayalım, anayasanın ve anayasal hakların teminatı anayasa mahkemesidir. Bu kurumla oynadığınız zaman hukukun şirazesini bozarsınız.