Ekonomik Rakamları Tercüme Etmeye Ne Dersiniz
Ekonomideki bazı rakamların ne anlama geldiğini hep birlikte okuyalım.
DEVLET BORÇ BATAĞINDA
Rakamlar:
1994 krizinde cari açık miktarı: 6 milyar dolar idi.
2001 krizinde 12 milyar dolar seviyesine ulaştı.
2001 de yaşanan krizin fitilini ateşleyen ‘cari açık’ artık vatandaş tarafından da tanınmaya başlandı.
Gelelim günümüze. 2012'de cari açık 48,8 milyar dolar oldu.
Tercüme:
Artan cari açığa rağmen kamuoyunda bir ekonomik kriz havası yok. Vatandaş aç susuz beyler gibi yaşıyor. Bizim kültürümüzde güzel bir söz vardır. ‘Borç alan buyruk alır’ der büyüklerimiz. Ülkemize buyruk vermek isteyenler bizi borç batağına gömdüler.
Günümüzde ki birçok buyruktan birkaçını burada ifade edelim.
1. Türkiye’nin dış politikadaki teslimiyetçi duruşu. Bu teslimiyet ABD ve Avrupa devletlerinedir. Hükümet izahı mümkün olmayacak şekilde haçlının rüzgârına kapılmış durumda. Tarihinde ilk defa Türk devleti haçlının safında yer alıyor. Kime karşı cephe alınmış biliyorsunuz; Müslümanlara.
2. İmralı süreci. Aslında bunun ismi Apo ve PKK sürecidir. Halkın hazmetmesi için İmralı kelimesi kullanılmaktadır. Türkçesi, Türk devleti AKP hükümeti eliyle yine tarihindeki ilklerden birini yaşamaktadır. O da terör örgütü işle anlaşma masasına oturmak.
Bu örneklerin sayısı arttırılabilir
MİLLET DE BORÇ BATAĞINDA
Rakamlar:
Kredi kullanım oranı bir önceki yıla göre % 13,6 arttı.
2012'de takipteki alacaklar bir önceki yıla göre 4,4 milyar lira artarak 23,4 milyar lira oldu.
Karşılıksız çek adedi bir yılda yüzde 52 artış gösterdi.
Karşılıksız çek adedi 2011 yıl sonu itibarıyla 594 bin 836 iken, bu sayı bir yılda yüzde 52 artarak 904 bin 750'ye ulaştı.
Tercüme:
Bir taraftan alım gücü azalan diğer taraftan lüks tüketim mallarına yönlendirilen halk, kurtuluşu kredi kuruluşlarına sığınmakta buldu.
Öyle bir noktaya gelindi ki kredi kartı borcu olmayan kişiyi artık mumla aramak gerekiyor. Yeni bir dönem yaşıyoruz; artık bankalar ödenmeyen kredi borçları için kredi açmaya başladılar. Artık insanlar miras olarak borçlarını ve borç faizlerini bırakacaklar.
İşletmelerin durumu da çok farklı değil. Kişisel planda yaşanan ekonomik sıkıntı, işletmeler bazında da yaşanıyor. Çeki patlamamış işletme sayısı son derece sınırlı artık. Tabir yerindeyse ekonominin bütün taşları sallanıyor. Borç batağına batan sadece devlet değil aynı zamanda millettir. Ülkemizde orta direk yıkılmıştır. Bu gelişmeler büyük bir kaosun da habercisidir.
DÜNYADA BAŞA GÜREŞİLİYOR
Rakamlar:
Ülkelere göre cari açık sıralaması:
1. ABD 477 milyar $
2. İngiltere 88 milyar $
3. Hindistan 77.1 milyar $
4. Türkiye 48.8 milyar $
Tercüme:
Cari açıkta Türkiye 4. sırada yer alıyor. Cari açığı milli gelire kıyaslarsak Yunanistan’ın ardından 2. sıradayız. Yunanistan’ın kriz ortamında yaşadıklarını bilmeyenimiz yoktur. Neredeyse devlet istifasını açıklamak zorunda kaldı.
ABD’nin İngiltere’nin ve alt sıralara doğru indiğimizde gördüğümüz diğer Avrupa devletlerinin cari açık canavarının dişleri arasında olması, dünya çapında yaşanan ekonomik krizin rakamsal göstergesidir. Kapitalizmin bitişini bu tablo net olarak göstermektedir.
Komünizmin bittiği, kapitalizmin tükendiği dünyada, insanlar yeni bir ekonomik modelin arayışı içindedir.
Aranan model Prof. Dr. Haydar Baş Beye ait olan 'Milli Ekonomi Modeli'dir. Nitekim 150 civarında ülke kısım kısım M.E.M.i uygulamaya geçirdiler. Rusya bu ülkeler içinde önde geliyor. Gelecek günlerde sayın Prof. Dr. Haydar Baş Bey Rusya Parlamentosunun daveti üzerine Rusya'ya gidiyor. Dünyanın yakından takip ettiği ve uygulamaya başladığı bu model ülkemizde de yaygın olarak konuşulmaya başlamıştır. Bu gelişmeler ülkemiz ve dünya halkları adına mutluluk vericidir.
Ne demişler, deniz dalgalanmadan durulmazmış.