Kulak Zarı Ameliyatları Ve Faydaları
Kulak zarı çeşitli nedenlerle delinen ve genel olarak 6 haftada kendi kendini onarılan bir organdır. Ancak kimi vakalar düzelmez ve Miringoplasti adı verilen kulak zarı ameliyatı ile tedavi edilir. Bu ameliyat ise kulak zarının doku ile (yama) kapatılmasına dayanır. Ancak ameliyatın yapılabilmesi için kulakta iltihap bulunmaması, orta kulak kemikçiklerinin sağlam olması, hastanın 3 yaşından büyük olması ve alerji atağı gibi durumunun olmaması gereklidir.
Kulak Zarı Ameliyatı Çeşitleri
Kulak zarı delinmesi ve orta kulak hastalıklarında “Timpanoplasti” ameliyatı uygulanmaktadır. Teknik olarak orta kulaktaki ve kulak zarı işitme sisteminin onarılması ve mastoid denilen kemikten iltihabın temizlenmesi işlemidir. Ancak mevcut hastalığın boyutlarına göre ameliyatın birkaç çeşidi bulunmaktadır. Sadece kulak zarındaki deliğin onarılması işlemi miringoplasti olarak tanımlanır. Zar onarımı ve orta kulaktaki kemikçik sisteminin onarılması işlemine timpanoplasti denilmektedir. Mastoid kemik üzerindeki iltihabın temizlenmesi mastoidektomi'dır. Bu ameliyatların kombinasyonu ise timpanomastoidektomi olarak tanımlanmaktadır.
Kulak Zarı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kulak zarı ameliyatları genellikle kulak zarındaki deliğin kapatılması ve hasarlı orta kulak kemikçiklerinin onarılması amacıyla yapılır. Bu ameliyat lokal ya da genel anestezi ile yapılmaktadır. İşlem kulak arkasından ve ya kulak içinden girilerek yapılabilir. Kulak içinden yapılan işlemlerde deliğin küçük olmasına ve ya kulak kanalı genişliğinin uygun olmasına dikkat edilir. Deliği kapatmak için yama yanı doku konulur. Kulak zarı ameliyatı genel olarak başarılı geçen bir operasyon olmaktadır. Bununla birlikte yamanın kulak zarı ile kaynaşması 2-3 hafta sürmektedir. Ancak kapanmayan delikte tekrarı gerekebilir. Hastanın işitme sisteminin düzelmesi 2-3 ay sürebilir. Ancak işitme Konusunda yorum yapmak için ameliyattan en az 6 hafta geçmesi beklenmektedir.
Kulak Zarı Ameliyat Sonrası
Kulak zarı ameliyatı takibinde 24 saat geçtikten sonra kulak sargısı çıkarılır. Ancak dış kulak yolunda bulunan tampon 1-3 hafta daha kalır. Hastada hafif ağrılar görülebilir ancak basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Zamanla azalan hafif akıntı olabilir. Yamayı sabitlemek amacıyla koyulan maddeler alınmasına gerek kalmadan kendi kendine erir. Ameliyat sırasında kulak arkasından kesi yapılmış ise bölgede hafif uyuşukluk görülebilir. Normal bir durumdur ve kendiliğinden düzelir.
Kulak Zarı Ameliyatı Faydaları
Kulak zarı ameliyatları hasta için gerekli görüldü ise sonuçları olumlu olacaktır. Yapılan ameliyata göre hastada 2 yıla kadar işitmede büyük artış olmaktadır. Bununla birlikte dış kulak yolu tamponunun çıkarılması, kulak zarındaki eriyebilen materyallerin uzaklaşması gibi durumlarda hasta işitme farkını hemen anlatmaktadır. Genellikle birçok hasta ameliyattan 1 ay sonrası işitmedeki artışı fark etmektedir. Bununla birlikte özellikle orta kulağın temiz ve normal olması halinde yapılan basit zar ameliyatlarında işitme artışı hasta tarafından çok daha hızlı hissedilmektedir.
Kulak Zarı Ameliyatı Sonrasında Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Durumlar
Kulak zarı ameliyatı olan hastanın dikkat etmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
-Lifli, yumuşak ve sulu gıdalar ile beslenmesi gerekir.
-Hasta öksürmekten ve ıkınmaktan kaçınmalıdır.
-En az 1 ay süre ile ağır fiziksel aktivite ve ya spordan uzak durulmalıdır.
-En az 6 ay su sporlarından kaçınılmalıdır.
-Ameliyattan sonra takip eden 15 gün ağır kaldırılmamalıdır.
-Ameliyat sonrası en az 2 ay kulağa su kaçması önlenmelidir. Bunun için kulak vazelinli pamuk, tampon kullanılabilir.
-Operasyon sonrasındaki ilk hafta baş yukarda kalmalıdır. Bunun için hasta uyurken 2-3 yastık kullanılabilir.