Kulak Zarı Deliği Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi Ve Tedavisi
Orta kulak ile dış kulağı birbirinden ayıran ince doku kulak zarı şeklinde adlandırılır. Bazı nedenlere bağlı olarak kulak zarında yırtılma veya delinme görülür.
Kulak zarı delinmesi alınan darbeler veya ani basınç değişimleri gibi durumlara bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Bu durumun yaşanması işitme kaybına neden olabilmektedir.
Kulak Zarı Deliği Nedenleri
Kulak zarında oluşan deliğin başlıca nedenleri enfeksiyonlara veya yaralanmalara bağlı olarak gelişir. Kulak zarında oluşan deliğin nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
Kulak zarında oluşan yüksek basınç kulak zarına zarar verebilir.
Şok dalgalarına maruz kalma sonucu kulak zarında hasar oluşabilir.
Yaralanma veya travmalara bağlı olarak gelişebilir.
Ani basınç değişikliklerinin yaşanması sonucu meydana gelebilir.
Kulağı temizlemek amacıyla kulağa sokulan bazı cisimler kulak zarına zarar verebilir.
Kulak Zarı Deliği Belirtileri
Kulak zarında oluşan deliğin sonucunda bazı belirtiler görülmektedir. Bu belirtilerin süresi hasta tarafından takip edilmesi gerekir çünkü bu belirtiler tedavi sürecinde önemli rol oynamaktadır. Çok uzun belirlilerin mevcut olduğu durumlarda uzman kişiler tarafından uygun tedavinin alınması gerekir. Kulak zarının yırtılması veya delinmesi ile oluşabilecek belirtiler şu şekildedir.
Baş dönmesi ve denge kaybı
İşitme kayıpları
Kulakta oluşan çınlamalar
Uğultuların oluşması
Ağrıların meydana gelmesi
Kulakta kanlı akıntının görülmesi
Kulak Zarı Deliği Teşhisi
Kulak zarının delinmesi ile oluşan belirtilere hastaların çoğu aldırış etmez. Kulakta oluşan akıntı yıllar boyu devam etse bile bazı hastalar bu durumu dikkate almazlar. Bu gibi davranışların yapılması hastalığın daha da ilerlemesine ve daha büyük sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır.
Darbelere bağlı olarak gelişen kulak zarı delinmesi eğer enfeksiyona yol açmaz ise kendiliğinden iyileşebilir. Ancak tedavinin hızlı bir şekilde ilerlenmesi isteniyorsa belirtileri taşıyan kişilerin mutlaka uzman bir doktora görünmesi gerekir. Çünkü bu durumların teşhisi yalnızca doktorlar tarafından konulabilmektedir. Uzman doktor olarak kulak burun boğaz doktorları tercih edilmelidir. Kulak burun boğaz uzmanları hastaların şikayetlerini dinleyerek bazı uygulamalı işitme testleri uygular. Bu testler sonucunda kulağın durumu ile ilgili teşhisler koyulur.
Kulak Zarı Deliği Tedavisi
Kulak zarındaki delikler, genel olarak, 2 hafta içinde kendi kendine iyileşebilir. Bazen kulak zarı 3 ila 4 ayda eski haline döner. Oluşan kulak zarı deliği bir buçuk ay içinde kendiliğinden kapanmazsa tıbbi prosedür gerekebilir. Kulak zarındaki bir delik tipik olarak bir ilaçla tedavi edilmeye çalışılır. Benzer şekilde, kağıt ile yama yapmak daha fazla tercih edilen bir stratejidir. İlaçlar sıklıkla salımı durdurmak için kullanılır. Deliğin kapanması için düzeltme uygulamasının birkaç kez yeniden düzenlenmesi önemli olabilir. Bu uygulamalardan bağımsız olarak kapanmaz ise dikkatli bir şekilde cerrahi müdahale gerektirir.
Delinmiş kulak zarını eski sağlığına kavuşturmak için farklı dikkatli teknikler kullanılır. Her birinin normal unsuru, kulak zarının bir doku ile kapatılmasıdır. Bu teknik timpanoplasti olarak bilinir. Deliğin kapanmasında ve işitmenin düzeltilmesinde etkilidir. İşitme kaybının yüksek olması durumunda, orta kulak kemikçiklerini tedavi etmek veya orta kulağı ve çevreyi saran tahrişi gidermek için tıbbi bir prosedür uygulanabilir. Kulak zarı deliğine müdahale edilirse yıkama ve yüzme sırasında orta kulağa su kaçması gibi durumlarında mikrop bulaşma tehlikesi azalır. İyileşme sistemi hızlanır, kulak çınlamasının hafifler.