Pandemi ne zaman bitecek?
Ülkemizde ve dünyada koronavirüs haritası pek iç açıcı değil. Tablolar, istatistikler can sıkıcı. İstanbul, Ankara ve İzmir’in içinde bulunduğu birçok ilde vakalar artış gösterdi. İnsanlar endişe ile soruyorlar, peki bu pandemi ne zaman bitecek?
Covid-19 pandemisi ile tanışalı bir yılı geçti. İlk günden itibaren, ha bugün ha yarın bitecek derken o etkisini devam ettirdi.
Bütün tedbirlere rağmen, dünya çapında birinci derken ikinci derken üçüncü dalga yaşanmaya başlandı.
Adı üzerinde pandemi bütün dünyayı etkisi altında bulunduran salgın hastalık anlamına geliyor.
O halde mücadelenin de bütün dünya tarafından ortak olarak verilmesi gerekiyor.
Günümüzde dünya, büyük bir köy haline geldi. Ulaşım, iletişim, karşılıklı sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkiler insanlar arasındaki sınırları da kaldırmış oldu.
Covid-19 aylar içerisinde bütün dünyaya yayıldı.
Bu salgın hastalıktan kurtulmanın yolu, ya tedavisi bulunacak veya virüs hastalık yapma potansiyelini kaybedecek. Ancak bugüne kadar hastalığın tedavisi bulunamadığı gibi, virüs hastalık yapma potansiyelini daha fazla arttırmış durumdadır.
Virüs mutasyona uğruyor, yani yaşamak için genetik değişim ve dönüşüme uğruyor. Bakınız bugüne kadar hangi mutasyonlar tespit edildi.
V1 (İngiltere), V2 (Güney Afrika) ve V3 (Brezilya). Bu varyantlar içerisinde, V1 varyantı daha hızlı yayılıyor ve potansiyel olarak ciddi sonuçlar doğuruyor. V2 (Güney Afrika) ya da V3 (Brezilya) varyantlarında aşının yeterince koruma sağlayıp - sağlayamama yönünde ilim insanları endişeliler.
Aşının düzenli ve yoğun nüfuslara uygulandığında faydası görülüyor.
Aşılanan insanlarda ölüm oralarında büyük bir azalma görüldü.
İngiltere’de aşılamadaki yüksek oran sonuçlara da müspet olarak yansıdı.
Ancak unutulmaması gereken bir husus var. Küresel bir aşı planı olmazsa, koronavirüs varyantları sayısız ölümlere yol açabilir. Varyantların değişik ülkelerden kaynaklanıp bütün dünyayı etkisi altına aldığı artık bilenen bir gerçektir.
Genel geçer bir kural var, o da insanların bizzat kendilerini korumaları. Maske takılacak, mesafeye dikkat edilecek, kalabalık ortamlardan uzak durulacak, bulunulan ortam sık sık havalandırılacak, el hijyenine dikkat edilecek. Artık bu tedbirlerin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Biliyoruz bilmesine ama iş uygulamaya gelince pek de dikkat edilmiyor. Yeni normalleşme ile vaka sayılarındaki süratli artış bunu bize net olarak gösteriyor.
Ekonominin son derece kırılgan olduğu ülkemizde işler daha zor. İnsanlar evine ekmek için, yaşamını devam ettirebilmek için çalışmak zorundalar. Sosyal devlet olmanın gerekleri uygulanamadığı için sorunlar ve olumsuz neticeleri katlanarak devam ediyor.
Madem pandemi ne zaman bitecek bilemiyoruz. İnsanlar kendilerini ve sevdiklerini daha iyi korumak için daha dikkatli olacaklar. Yorulmuş, usanmış, alışkanlığın ihmalini yaşıyor olabiliriz. Ancak maske, mesafe ve hijyeni ihmal etmemiz gerekiyor.
Tam da şimdi.