Hükümet enflasyonla mücadele ne kadar şeffaf ve güvenilir?

Hükümet enflasyonla mücadele ne kadar şeffaf ve güvenilir?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2024 enflasyon rakamlarını açıkladı. Yıllık enflasyon oranı %61,78 olarak belirlenirken enflasyon aylık bazda %3,23 arttı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da Temmuz 2024 enflasyon verilerini açıkladı. ENAG'a göre, Temmuz ayında tüketici fiyatları %5,91 oranında arttı ve yıllık enflasyon %100,88 olarak gerçekleşti. Rakamlar üzerinden bir okuma yapalım isterseniz. Aynı ülkeden ve aynı dönemden bahsediyoruz, fakat enflasyon rakamları farklı. Demek burada bir şeffaflık ve güven problemi var. TÜİK yeterince şeffaf davranmıyor. Çok açık bir şekilde söylüyorum; enflasyon ne şekilde hesaplanıyor ve Türkiye bunu vatandaşın önüne koymuyor. Hükümetin ve TÜİK'in enflasyon verilerini nasıl hesapladığını ve bu süreçte hangi verileri kullandığını daha şeffaf bir şekilde açıklaması hesap verilebilirlik adına şarttır. Maaş hesaplamaları, birçok hizmet kaleminin ve ürünün fiyatlandırılması ve daha birçok başlık TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre yapıldığı için, bu rakamların nasıl hesaplandığını bilinmelidir. 

Hükümet, son dönemde işi gücü bıraktı ve enflasyonu düşürmek için yoğunlaştı. Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları sürekli enflasyon ile ilgili hayallerini paylaşıyorlar. Hatta tarih veriyorlar. Yaz aylarında, normalde enflasyon rakamları düşer, okullar kapandığında bazı masraflar yoktur. Isınma masrafları, giyim kuşam maliyetleri, mutfak masrafları azalmasına rağmen enflasyon temmuz ayında yükseldi. Oysa hükümetin bütün katı tedbirlerine rağmen temmuz ayı itibariyle enflasyon aylık bazda arttı. 

Hükümet ekonomiyi yönetemiyor. Hükümet bunu görmezden gelse de oynanan oyundan millet kaybediyor, devlet kaybediyor. Hükümet enflasyonu düşürmeye çalışırken piyasa dengesi bozuluyor. Eğer bu denge ile oynamaya devam ederseniz ekonomiyi daha da batırırsınız. Enflasyonu düşürme adına talebi kısmaya çalışıyorlar. Vatandaş talep etmesin diye her türlü yola başvuruyorlar. Maaşları düşük tutarak enflasyonu düşük tutmaya çalışıyorlar. Bunu yaparak vatandaşın alım gücünü azaltıyorlar, talebini kısmaya çalışıyorlar. Vatandaş alışveriş yapmazsa ne olacak? Yeni bir ekonomi hastalığıyla tanışıyoruz. “Resesyon” piyasalarda durgunluk artmaya başladı, yani müşteri olmayınca işletmeci malını satamayacak. Satamayınca borcunu ödeyemeyecek. Borçlu değil mi deyince malını satacak, zararına satarsa da iflas edecek. Bu büyük bir tehlike. İş burada da kalmadı, daha da öte gitti.  Enflasyon yine yüksek seyrediyor. Yeni bir ekonomik sorun ortaya daha çıkıyor: Stagflasyon. Yani hem durgunluk var hem de pahalılık. Bu çok tehlikeli bir durum. Hükümet ekonomi yönetiminde insanların anlamadığı bir dil kullanıyor, "ben biliyorum, sen anlamazsın" demek istiyor. Ekonomi demek, hane yönetimi demektir. Eve giren ve çıkan parayı ve buna tesir eden faktörleri biliyorsan, tedbir alabiliyorsan, üstüne bir de para arttırabiliyorsan, iyi bir ekonomistsin. Ekonominin ne olduğunu Milli Ekonomi Modeli, Sosyal Devlet, Milli Devlet kitabını okuyarak anlayabilirsiniz. Hükümet, enflasyonu düşürmek için talebi kısmaya çalışıyor. Bu da maliyetlerin artmasına ve enflasyonun yükselmesine neden oluyor. Hükümet ekonomi yönetimini bilmiyor. Dünya çapında en yüksek enflasyon oranlarına sahip ülkelerden biriyiz. Arjantin'de bile daha kırılgan bir ekonomi var. 

Sonuç olarak, ekonomimizin yönetimi konusunda ciddi sorunlar var ve bu durum milletimize zarar veriyor. Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli kitabını okuyun, hükümetin yanlışlarını görün ve doğru olanı destekleyin. Bu şekilde ülkemizi daha iyi bir yere taşıyabiliriz.